skład / składniki
gotowanie krok po kroku
każda odmiana dyni, która jest dostępna na rynku, nadaje się do zupy. Obieramy dynię ze skórki i nasion, myjemy i kroimy na małe kawałki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Następnie, po uprzednim umyciu formy, wkładamy tam dynię, posypujemy oliwą z oliwek i pieczemy do miękkości 15-20 minut. Podczas gotowania dyni bierzemy rondel i wlewamy tam mleko i bulion. Kładziemy rondel na kuchence, zamykamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie obieramy czerwone chili, czosnek, drobno posiekamy i razem z dynią dodajemy do rondla. Gotuj przez 7-8 minut na małym ogniu. Trochę schładzamy. Jeśli Dynia jeszcze się nie ugotowała, ubij ją w blenderze. Sól do smaku. Zupa jest gotowa! Wlać zupę w porcjach i do każdej porcji dodać posiekaną kolendrę, a na wierzch łyżkę kwaśnej śmietany. Chili nadaje zupie pikantny smak, do czego dążyliśmy.
czas przygotowania zupy wynosi około 40 minut. Masz jedzenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g