gęsta zupa z dyni

bardzo zdrowa zupa, pokochasz to!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 70 % 14 g
76 kcal
IG: 64 / 0 / 36

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min
tego lata myślę, że każdy wolał miskę chłodnej okroshki od gorącej zupy. Nadeszła jesień ... a więc nas wszystkich pociągnęło do bogatego, ciepłego, gęstego. Jestem gotowa znosić paskudny deszcz i biegać do domu przez błoto pośniegowe, ponieważ w domu czeka na mnie miska bardzo, bardzo smacznej zupy. Ożyw ten przepis kulinarny! Jest to przepis piękny szybkość przygotowania i niesamowity, a mianowicie jesienny smak.
na początek pokrój marchewkę i dynię w małe kostki, drobno posiekaj czosnek i cebulę.
wlej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelnię, smaż warzywa na dużym ogniu przez 2 lub 3 minuty. Nie zapomnij aktywnie mieszać, mocno smażony jest szkodliwy dla żołądka!
następnie bardzo subtelnym punktem jest dodanie wody. Ilość wody można regulować w zależności od nastroju. Jeśli chcesz uzyskać gęstą zupę, wlej 3 cm powyżej poziomu warzyw. Dodaj umytą soczewicę i gotuj przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, a po kilku minutach gęsta zupa dyniowa ozdobiona zielenią jest gotowa! Takie jedzenie jest dobre z czarnym chlebem Borodino.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy