Krupnik-zupa z ziemniakami i kaszą jaglaną

gęste pierwsze danie, które ciekawie urozmaica menu domowe. Chcę dziś podzielić się ulubionym przepisem kulinarnym mojej babci, która mieszka na Białorusi. Jako pierwsze danie bardzo często gotuje "Krupnik". To bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie. W przepisie nie ma marchewki, ale dodałam ją dla urody
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 69 % 25 g
167 kcal
IG: 48 / 0 / 52

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

weź dowolne grysy. Moja babcia zwykle używa jęczmienia, prosa lub jęczmienia perłowego. Dokładnie spłucz. W tym czasie podpal garnek z wodą. Kiedy się zagotuje, wlej tam płatki i gotuj, aż będą całkowicie ugotowane. Kasza ma tę cechę, że przypływa do rondla, więc pamiętaj, aby ją wymieszać. Pod koniec procesu gotowania kaszy Dodaj do niej ziemniaki, które pokrój w drobną kostkę. Ponadto, podczas gotowania zbóż, musisz usmażyć smalec z cebulą i umieścić go na patelni 10 minut przed gotowaniem zupy. Sól i pieprz również muszą być na samym końcu. Nie ma tu żadnych zaleceń. Wszystko odbywa się według gustu. Na samym końcu, aby uzyskać smak, włóż liść laurowy do krupnika. Krupnik powinien być gruby. To bardzo sycący posiłek. Jedz dla zdrowia z drobno posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy