kapuśniak z grzybami
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
badania pokazują, że można ocenić siłę i dobre samopoczucie rodziny na podstawie tego, jak często gotuje się w niej zupę. Rodzina to koniecznie wspólny posiłek. W mojej rodzinie tradycyjnym pierwszym daniem jest kapuśniak, szczególnie każdy lubi kapuśniak z grzybami. Ten przepis kulinarny jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. A taka kapuśniak jest przygotowywana bardzo prosto. Dokładnie spłucz suche borowiki i pozostaw je w zimnej wodzie na trzy godziny. Następnie gotuj w tej samej wodzie na małym ogniu przez godzinę. Odcedź powstały bulion i pokrój ugotowane grzyby w kostkę i włóż z powrotem do bulionu. Drobno posiekaj cebulę i lekko usmaż na oliwie z oliwek, dodaj do niej marchewkę startą na grubej tarce, rzepę, kapustę posiekaną w paski, trochę wody. Dusimy mieszaninę warzyw pod zamkniętą pokrywką przez około 15 minut, po upływie czasu dodajemy wszystko do wrzącego bulionu grzybowego, solimy i gotujemy, aż kapusta będzie gotowa. Podawaj kapuśniak ze śmietaną i drobno posiekanymi ziołami. Kapuśniak z grzybami docenią zwolennicy zdrowego stylu życia i wegetarianie. Takie jedzenie jest szczególnie dobre w dni postu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g