kapuśniak z grzybami

tradycyjne danie z tego przepisu jest jeszcze smaczniejsze!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 33 % 1 g
węglowodany 67 % 2 g
15 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min
badania pokazują, że można ocenić siłę i dobre samopoczucie rodziny na podstawie tego, jak często gotuje się w niej zupę. Rodzina to koniecznie wspólny posiłek. W mojej rodzinie tradycyjnym pierwszym daniem jest kapuśniak, szczególnie każdy lubi kapuśniak z grzybami. Ten przepis kulinarny jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. A taka kapuśniak jest przygotowywana bardzo prosto. Dokładnie spłucz suche borowiki i pozostaw je w zimnej wodzie na trzy godziny. Następnie gotuj w tej samej wodzie na małym ogniu przez godzinę. Odcedź powstały bulion i pokrój ugotowane grzyby w kostkę i włóż z powrotem do bulionu. Drobno posiekaj cebulę i lekko usmaż na oliwie z oliwek, dodaj do niej marchewkę startą na grubej tarce, rzepę, kapustę posiekaną w paski, trochę wody. Dusimy mieszaninę warzyw pod zamkniętą pokrywką przez około 15 minut, po upływie czasu dodajemy wszystko do wrzącego bulionu grzybowego, solimy i gotujemy, aż kapusta będzie gotowa. Podawaj kapuśniak ze śmietaną i drobno posiekanymi ziołami. Kapuśniak z grzybami docenią zwolennicy zdrowego stylu życia i wegetarianie. Takie jedzenie jest szczególnie dobre w dni postu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy