kasza gryczana krucha z grzybami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
moczyć suszone grzyby przez 4 godziny.
przejdź do gotowania. Myjemy kaszę gryczaną, napełniamy wodą i podpalamy. Drobno posiekaj grzyby. Gdy woda się zagotuje, włóż namoczone grzyby, przykryj pokrywką i ponownie zagotuj.
teraz zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 10 minut, aby owsianka zgęstniała.
zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 7 minut.Gdy woda całkowicie odparuje, posolić do smaku i wymieszać. Zdejmij z ognia i ostudź pod pokrywką przez 15 minut.
w międzyczasie na maśle smażyć drobno posiekaną cebulę na złoty kolor i dodać do gotowej owsianki z grzybami.
uwielbiam kaszę gryczaną z grzybami podawaną na gorąco jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.
przejdź do gotowania. Myjemy kaszę gryczaną, napełniamy wodą i podpalamy. Drobno posiekaj grzyby. Gdy woda się zagotuje, włóż namoczone grzyby, przykryj pokrywką i ponownie zagotuj.
teraz zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 10 minut, aby owsianka zgęstniała.
zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 7 minut.Gdy woda całkowicie odparuje, posolić do smaku i wymieszać. Zdejmij z ognia i ostudź pod pokrywką przez 15 minut.
w międzyczasie na maśle smażyć drobno posiekaną cebulę na złoty kolor i dodać do gotowej owsianki z grzybami.
uwielbiam kaszę gryczaną z grzybami podawaną na gorąco jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g