spaghetti z sosem bolońskim

makaron jest szczególnie pyszny z mięsnym sosem bolońskim!
katyshaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 44 % 14 g
171 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
kiedyś zastanawiałem się, co można zrobić z mielonego mięsa (z wyjątkiem kotletów) i spaghetti! I natknąłem się na taki przepis kulinarny.
wlej wodę do rondla (około 600-700 ml.), zagotuj. Dodaj sól, włóż tam spaghetti. Po ugotowaniu spaghetti gotuj przez około 8-10 minut. Gotowe spaghetti wrzucamy do durszlaka i spłukujemy zimną wodą.
teraz przygotowujemy sos. Podpalamy osoloną wodę na pomidora. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, kładziemy tam pomidory, po wykonaniu nacięcia na górze w kształcie krzyża i usunięciu ogona. Pomidory wyjmujemy po minucie i usuwamy skórkę. Pocieramy je na tarce lub można je zmielić blenderem na puree. Następnie obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Umyj warzywa i drobno posiekaj.
umieść patelnię na kuchence, dodaj oliwę lub olej roślinny, smaż cebulę i połowę czosnku przez 2-3 minuty.
dodaj tam mięso mielone i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut.
do mięsa mielonego dodaj pomidory puree, pieprz, sól, wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 7-10 minut. Po przygotowaniu posiłku dodaj zioła i pozostały czosnek do sosu. Ponownie przykryj pokrywką i pozostaw na kilka minut.
rozłóż spaghetti z sosem a la Bolognese na talerzu i udekoruj liśćmi bazylii. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy