spaghetti z sosem bolońskim
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
kiedyś zastanawiałem się, co można zrobić z mielonego mięsa (z wyjątkiem kotletów) i spaghetti! I natknąłem się na taki przepis kulinarny.
wlej wodę do rondla (około 600-700 ml.), zagotuj. Dodaj sól, włóż tam spaghetti. Po ugotowaniu spaghetti gotuj przez około 8-10 minut. Gotowe spaghetti wrzucamy do durszlaka i spłukujemy zimną wodą.
teraz przygotowujemy sos. Podpalamy osoloną wodę na pomidora. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, kładziemy tam pomidory, po wykonaniu nacięcia na górze w kształcie krzyża i usunięciu ogona. Pomidory wyjmujemy po minucie i usuwamy skórkę. Pocieramy je na tarce lub można je zmielić blenderem na puree. Następnie obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Umyj warzywa i drobno posiekaj.
umieść patelnię na kuchence, dodaj oliwę lub olej roślinny, smaż cebulę i połowę czosnku przez 2-3 minuty.
dodaj tam mięso mielone i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut.
do mięsa mielonego dodaj pomidory puree, pieprz, sól, wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 7-10 minut. Po przygotowaniu posiłku dodaj zioła i pozostały czosnek do sosu. Ponownie przykryj pokrywką i pozostaw na kilka minut.
rozłóż spaghetti z sosem a la Bolognese na talerzu i udekoruj liśćmi bazylii. Smacznego!
wlej wodę do rondla (około 600-700 ml.), zagotuj. Dodaj sól, włóż tam spaghetti. Po ugotowaniu spaghetti gotuj przez około 8-10 minut. Gotowe spaghetti wrzucamy do durszlaka i spłukujemy zimną wodą.
teraz przygotowujemy sos. Podpalamy osoloną wodę na pomidora. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, kładziemy tam pomidory, po wykonaniu nacięcia na górze w kształcie krzyża i usunięciu ogona. Pomidory wyjmujemy po minucie i usuwamy skórkę. Pocieramy je na tarce lub można je zmielić blenderem na puree. Następnie obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Umyj warzywa i drobno posiekaj.
umieść patelnię na kuchence, dodaj oliwę lub olej roślinny, smaż cebulę i połowę czosnku przez 2-3 minuty.
dodaj tam mięso mielone i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut.
do mięsa mielonego dodaj pomidory puree, pieprz, sól, wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 7-10 minut. Po przygotowaniu posiłku dodaj zioła i pozostały czosnek do sosu. Ponownie przykryj pokrywką i pozostaw na kilka minut.
rozłóż spaghetti z sosem a la Bolognese na talerzu i udekoruj liśćmi bazylii. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g