skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ze wszystkich zup wolę robić zupy kremowe. Każda z tych zup charakteryzuje się jednorodną jedwabistą konsystencją i jasnym smakiem.
znam wiele przepisów kulinarnych na zupy kremowe-na przykład grzybowe, ziemniaczane, dyniowe. Ale wszyscy wolą cukinię ze względu na jej lekkość, oryginalność i przydatne właściwości .Ponadto jest bardzo smaczny i łatwy i szybki w przygotowaniu. A dla prawdziwych miłośników cukinii (takich jak ja) ta zupa to prawdziwa uczta.
moja mama powiedziała kiedyś, że ta zupa przypomina jej wykwintne danie z drogiej restauracji.
obierz warzywa i pokrój w drobną kostkę. Włóż wszystko do rondla, dopraw przyprawami i polej odrobiną bulionu. Dusić na średnim ogniu przez około 40 minut.
wyjmij warzywa z bulionu, przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree. W razie potrzeby można rozcieńczyć pozostałym bulionem.
podawaj tę wspaniałą zupę z krakersami, posiekanymi ziołami lub po prostu ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g