Polenta kukurydziana z serem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
w dużym rondlu wymieszaj kaszę kukurydzianą i, pokrojony na małe kawałki, ser. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Wlej tam zimną wodę i dodaj mleko. Dokładnie mieszając doprowadzić do wrzenia. Upewnij się, że nie tworzą się grudki. Gotuj polentę przez około 15 minut i zdejmij z ognia. Jeśli owsianka zgęstnieje zbyt mocno podczas gotowania, możesz okresowo dodawać trochę wody.
weź patelnię i podgrzej w niej pozostałą oliwę z oliwek. Usmaż w nim cebulę, dodaj pomidory, paprykę i posyp plasterkami liści tymianku. Smażyć przez 5-7 minut. Dodaj sól i pieprz.
przełóż polentę na talerz i polej tostem. Śniadanie jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g