Polenta kukurydziana z serem

pyszna włoska owsianka-zdrowa i satysfakcjonująca! Serowa polenta z sosem pomidorowym to pożywny i bardzo smaczny posiłek na co dzień. Gotowanie nie trwa długo, a na śniadanie jest niezastąpione. Rozważ kulinarny przepis na to danie i przygotuj polentę.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 57 % 12 g
105 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min


w dużym rondlu wymieszaj kaszę kukurydzianą i, pokrojony na małe kawałki, ser. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Wlej tam zimną wodę i dodaj mleko. Dokładnie mieszając doprowadzić do wrzenia. Upewnij się, że nie tworzą się grudki. Gotuj polentę przez około 15 minut i zdejmij z ognia. Jeśli owsianka zgęstnieje zbyt mocno podczas gotowania, możesz okresowo dodawać trochę wody.
weź patelnię i podgrzej w niej pozostałą oliwę z oliwek. Usmaż w nim cebulę, dodaj pomidory, paprykę i posyp plasterkami liści tymianku. Smażyć przez 5-7 minut. Dodaj sól i pieprz.
przełóż polentę na talerz i polej tostem. Śniadanie jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy