sos-puree Muhammara

przepis na pyszny sos puree zapożyczony od luminarzy kuchni tureckiej!
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 66 % 25 g
węglowodany 24 % 9 g
274 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

Muhammara to sos puree, który jest niezwykle popularny wśród Żydów Sefardi, zwłaszcza w Syrii i Maroku. Najpierw musisz upiec pieprz w piekarniku, a następnie obrać go i pokroić na małe kawałki. Chleb należy również pokroić na małe kawałki i włożyć pieczoną paprykę i chleb do robota kuchennego lub blendera. Dokładnie zmiel składniki i przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny, ocet i cukier i wlej wszystko do blendera. Dokładnie ubij razem z masą chlebową, następnie dodaj orzechy, zirę, włóż czosnek i sól. Ponownie ubij, a następnie wlej olej, ponownie dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną gładką masę. Włóż do wazonu i podawaj jako sos do dowolnych dodatków.
Muhammara można również spożywać jako danie główne, w tym przypadku lepiej podawać go z kanapkami smażonymi z plasterkiem szynki wołowej i posypanym tartym serem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy