skład / składniki
metoda gotowania
Muhammara to sos puree, który jest niezwykle popularny wśród Żydów Sefardi, zwłaszcza w Syrii i Maroku. Najpierw musisz upiec pieprz w piekarniku, a następnie obrać go i pokroić na małe kawałki. Chleb należy również pokroić na małe kawałki i włożyć pieczoną paprykę i chleb do robota kuchennego lub blendera. Dokładnie zmiel składniki i przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny, ocet i cukier i wlej wszystko do blendera. Dokładnie ubij razem z masą chlebową, następnie dodaj orzechy, zirę, włóż czosnek i sól. Ponownie ubij, a następnie wlej olej, ponownie dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną gładką masę. Włóż do wazonu i podawaj jako sos do dowolnych dodatków.
Muhammara można również spożywać jako danie główne, w tym przypadku lepiej podawać go z kanapkami smażonymi z plasterkiem szynki wołowej i posypanym tartym serem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g