skład / składniki
metoda gotowania
jedzenie gotowane w ceramicznym garnku zawsze kojarzy się z domowym komfortem, ciepłem i wygodą. Aromat nawet najzwyklejszego Dania staje się tak apetyczny, że kategorycznie niemożliwe jest mu się oprzeć. Ci, którzy przynajmniej raz próbowali jedzenia w doniczkach, doskonale mnie zrozumieją. Oferuję doskonały przepis kulinarny na zupę wegetariańską, zawierającą tylko najbardziej przydatne i niezbędne. Dla tych, którzy są przyzwyczajeni do liczenia kalorii, jest to samo.
dokładnie spłucz wszystkie rośliny strączkowe i pozostaw je zalane zimną wodą na cztery godziny. Następnie ostrożnie wkładamy rośliny strączkowe do garnka, dodajemy liść laurowy, napełniamy wodą, wkładamy do piekarnika i gotujemy do połowy.
obrane marchewki kroimy w kostkę lub pocieramy na grubej tarce-kto lubi i smażymy w niewielkiej ilości oleju roślinnego, doprawiając mielonym pieprzem, kolendrą, goździkami, cynamonem, gałką muszkatołową i kminkiem. Sól do smaku. Smażenie zajmie nam około pięciu minut, marchewka stanie się lekko różowawa.
teraz przenosimy całe to piękno do garnka i kontynuujemy gotowanie. Pięć minut przed końcem gotowania doprawiamy zupę drobno posiekanymi ziołami i ponownie solimy, jeśli to konieczne.
danie jest gotowe, proszę o stół. Nie tylko smaczne, ale także bardzo przydatne. Wegetarianie, leć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g