skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Biorę kurczaka. Ale w tej sałatce nie potrzebujemy całości, wystarczy połowa.Gotuję go do miękkości. Oddzielam mięso od kości i kroję na kawałki. Bardziej podoba mi się, gdy wszystko jest duże, wygląda o wiele piękniej.
Krok 2:
Kalafior należy również ugotować w osolonej wodzie. Zajmie mi to piętnaście minut, ale spójrz, co by się nie rozgotowało, w przeciwnym razie będzie miękkie i straci swój wygląd i smak. Rozbieram ją na kotki.
Krok 3:
Ogórek
Krok 4:
Pomidor
Krok 5:
I pokrój czerwoną paprykę na plasterki.
Krok 6:
Biorę piękny wazon lub talerz i mieszam wszystkie składniki,sól i pieprz do smaku polewam sosem śmietanowym i posypuję zieloną cebulą i koperkiem, a także dla urody można umieścić zielony groszek.
taką sałatkę można przygotować z dowolnego innego mięsa, ale nie tłustego. Na przykład z królika, cielęciny, indyka lub innej zwierzyny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g