skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do naleśników
Krok 2:
Podpalamy garnek z osoloną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wlej kaszę kukurydzianą do wrzącej wody i gotuj przez 15-20 minut.
Krok 3:
Gdy polenta ostygnie, przenieś ją do dużej miski, dodaj mąkę,
Krok 4:
Następnie mleko i olej roślinny
Krok 5:
Następnie jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj kukurydzę i jeszcze raz dobrze ubij.
Krok 7:
Na dużej patelni dodaj oliwę z oliwek i podgrzej ją. Ostrożnie wlej ciasto łyżką stołową. Dostosuj ogień do średniego poziomu. Naleśniki należy smażyć z obu stron przez 2 minuty. Gdy naleśniki będą gotowe, przenieś je na talerz.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Bierzemy blachę do pieczenia i kładziemy na niej warstwę naleśnika, a na każdym kładziemy kawałek sera mozzarella. Wkładamy blachę do piekarnika na 10 minut. W tym czasie placki kukurydziane z serem mozzarella nabiorą pożądanego stanu.
Krok 9:
Podczas pieczenia naleśników przygotuj sardele. Włóż masło do małego rondla lub patelni i usmaż filety rybne z obu stron.
Krok 10:
Wyjmujemy naleśniki z piekarnika, kładziemy na talerzu do serwowania, na wierzchu, na naleśnikach, kładziemy anchois i polewamy olejem, na którym smażono rybę. Wszyscy. Danie jest gotowe. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g