placki kukurydziane z serem mozzarella

Oryginalna porcja i świetny smak-to danie stanie się Twoim ulubionym! Zwracam uwagę na pikantne danie placki kukurydziane z serem mozzarella. To jedzenie jest nie tylko swobodne, ale także ozdobi świąteczny stół.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 38 % 20 g
węglowodany 38 % 20 g
289 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do naleśników

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podpalamy garnek z osoloną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wlej kaszę kukurydzianą do wrzącej wody i gotuj przez 15-20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy polenta ostygnie, przenieś ją do dużej miski, dodaj mąkę,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie mleko i olej roślinny

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kukurydzę i jeszcze raz dobrze ubij.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na dużej patelni dodaj oliwę z oliwek i podgrzej ją. Ostrożnie wlej ciasto łyżką stołową. Dostosuj ogień do średniego poziomu. Naleśniki należy smażyć z obu stron przez 2 minuty. Gdy naleśniki będą gotowe, przenieś je na talerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Bierzemy blachę do pieczenia i kładziemy na niej warstwę naleśnika, a na każdym kładziemy kawałek sera mozzarella. Wkładamy blachę do piekarnika na 10 minut. W tym czasie placki kukurydziane z serem mozzarella nabiorą pożądanego stanu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia naleśników przygotuj sardele. Włóż masło do małego rondla lub patelni i usmaż filety rybne z obu stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy naleśniki z piekarnika, kładziemy na talerzu do serwowania, na wierzchu, na naleśnikach, kładziemy anchois i polewamy olejem, na którym smażono rybę. Wszyscy. Danie jest gotowe. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy