Sałatka z kalmarów i jajek ze śmietaną

niezwykły przepis, który doskonale urozmaica twoją dietę. Radzę przygotować prostą i pyszną sałatkę z kalmarami i jajkiem. Kiedyś przeczytałem ten przepis kulinarny w jakimś czasopiśmie, postanowiłem go ugotować, a teraz stał się obowiązkowym, ulubionym daniem na rodzinnych wakacjach, moje domowe jedzenie bardzo mi się podoba.
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 17 % 3 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

dobrze umyj kalmary, jeśli to konieczne, obierz i gotuj we wrzącej wodzie dosłownie przez dwie do czterech minut, nie dłużej. Trzymanie kałamarnic w wodzie przez długi czas sprawia, że stają się twarde, więc uważnie obserwuj czas. Wyjmujemy kalmary z wody, chłodzimy, kroimy w paski. Umyte i obrane marchewki, zetrzyj na średniej tarce i usmaż na maśle. Cebulę pokrojoną w półpierścienie smażymy również na maśle na złoty kolor, najlepiej na osobnej patelni. Następnie przenieś kalmary, cebulę i marchewkę na jedną patelnię, rozbij tam dwa jajka, sól, pieprz, wymieszaj i trzymaj w ogniu, ciągle mieszając, przez 5 minut. Doprawiamy sałatkę kwaśną śmietaną i pięknie dekorujemy, podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy