Sałatka z kalmarów i jajek ze śmietaną
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
dobrze umyj kalmary, jeśli to konieczne, obierz i gotuj we wrzącej wodzie dosłownie przez dwie do czterech minut, nie dłużej. Trzymanie kałamarnic w wodzie przez długi czas sprawia, że stają się twarde, więc uważnie obserwuj czas. Wyjmujemy kalmary z wody, chłodzimy, kroimy w paski. Umyte i obrane marchewki, zetrzyj na średniej tarce i usmaż na maśle. Cebulę pokrojoną w półpierścienie smażymy również na maśle na złoty kolor, najlepiej na osobnej patelni. Następnie przenieś kalmary, cebulę i marchewkę na jedną patelnię, rozbij tam dwa jajka, sól, pieprz, wymieszaj i trzymaj w ogniu, ciągle mieszając, przez 5 minut. Doprawiamy sałatkę kwaśną śmietaną i pięknie dekorujemy, podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g