skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bardzo ciekawy przepis kulinarny. Znalazłem tę zupę kharcho w magazynie kulinarnym. Zainteresowali się składnikami, co może z tego wyniknąć. Na początku myślałam, że sama go później zjem. I okazało się, że Kharcho lubił całą rodzinę. Dla mnie jest to lekka i jednocześnie satysfakcjonująca zupa, a której aromatycznej nie da się wyrazić słowami. W końcu SOS tkemale jest wytwarzany ze śliwek, a chmiel-suneli to bardzo aromatyczna przyprawa. Takie jedzenie nie może się nie podobać.
mięso pokrojone na kawałki wkładamy do rondla, wlewamy 3 litry wody i gotujemy przez 1,5 godziny, usuwając kamień. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe produkty. Drobno zmiel cebulę, posiekaj orzechy na blenderze lub nożem. Gdy bulion na Kharcho będzie gotowy, dodaj umyty ryż, gotuj przez 10 minut. Cebulę smażymy na oleju roślinnym i wsypujemy do bulionu. Następnie orzechy i sos. Następnie natychmiast chmiel-suneli, pieprz i sól, gotuj przez kolejne 5-7 minut. Usuwamy z ognia, dodajemy czosnek zmiażdżony przez zgniatacz lub starty na tarce. Zupa powinna być parzona przez 10-20 minut. Gdy zupa kharcho jest na talerzu na stole, posyp ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g