kharcho z ryżu i wołowiny z orzechami włoskimi i tkemali

aromatyczna, pikantna, bogata zupa kuchni gruzińskiej! Uwielbiam zupę kharcho, jak ją ugotować, dowiedziałem się krótko po tym, jak po raz pierwszy spróbowałem. Jego smak i aromat zawładnęły moim sercem, więc nigdy nie zapominam o tym przepisie i pojawia się w mojej kuchni mniej lub bardziej często.
Arina KotenAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 38 % 5 g
70 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

bardzo ciekawy przepis kulinarny. Znalazłem tę zupę kharcho w magazynie kulinarnym. Zainteresowali się składnikami, co może z tego wyniknąć. Na początku myślałam, że sama go później zjem. I okazało się, że Kharcho lubił całą rodzinę. Dla mnie jest to lekka i jednocześnie satysfakcjonująca zupa, a której aromatycznej nie da się wyrazić słowami. W końcu SOS tkemale jest wytwarzany ze śliwek, a chmiel-suneli to bardzo aromatyczna przyprawa. Takie jedzenie nie może się nie podobać.
mięso pokrojone na kawałki wkładamy do rondla, wlewamy 3 litry wody i gotujemy przez 1,5 godziny, usuwając kamień. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe produkty. Drobno zmiel cebulę, posiekaj orzechy na blenderze lub nożem. Gdy bulion na Kharcho będzie gotowy, dodaj umyty ryż, gotuj przez 10 minut. Cebulę smażymy na oleju roślinnym i wsypujemy do bulionu. Następnie orzechy i sos. Następnie natychmiast chmiel-suneli, pieprz i sól, gotuj przez kolejne 5-7 minut. Usuwamy z ognia, dodajemy czosnek zmiażdżony przez zgniatacz lub starty na tarce. Zupa powinna być parzona przez 10-20 minut. Gdy zupa kharcho jest na talerzu na stole, posyp ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g

Podobne przepisy