dżem śliwkowo-jabłkowy z masłem na zimę

filiżanka herbaty z pysznym dżemem pomoże utrzymać ciepło w mroźną zimę!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 67 % 12 g
98 kcal
IG: 69 / 0 / 31

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

pokrój jabłka i śliwki na ćwiartki, usuń rdzenie, ale zachowaj skórkę. Włóż owoce do rondla, dodaj sok jabłkowy, cukier, masło i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ciepło, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
 podawaj dżem jabłkowo-śliwkowy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g

Podobne przepisy