dżem ze śliwek i jabłek z masłem na zimę
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój jabłka i śliwki na ćwiartki, usuń rdzenie, ale zachowaj skórkę. Włóż owoce do rondla, dodaj sok jabłkowy, cukier, masło i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ciepło, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
podawaj dżem jabłkowo-śliwkowy na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g