Gruziński kurczak Satsivi

delikatne danie z soczystej piersi i wykwintnego sosu.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 14 g
tłuszcze 53 % 20 g
węglowodany 11 % 4 g
245 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

kiedy odwiedziłem Gruzję, poczęstowano mnie satsivi.Jest tam podawany na wesela lub inne uroczystości. Tak bardzo podobało mi się to danie, że przy każdej okazji gotuję je teraz w domu. Teraz nauczę cię, jak przygotować ten przepis kulinarny.
weź kurczaka, tylko domowego i gotuj do połowy ugotowanego. Następnie ostrożnie bierzemy i przenosimy na blachę do pieczenia, aby trochę usmażyć w piekarniku. ale wcześniej nie zapomnij o soli.
a tymczasem zrobimy sos dla naszego ptaka.Wlej cebulę do płonącego bulionu, który został wcześniej pokrojony i pozwól mu powoli gotować na małym ogniu.
zmiel orzechy włoskie w moździerzu. ale możesz przejść przez maszynę do mięsa.Dodaj czosnek, sól, pieprz i wszystkie przyprawy. co wskazałem w przepisie.Gotuj przez kolejne piętnaście minut, a na koniec dodaj ocet winny. Jeśli go nie masz, możesz mieć jabłko.Włóż pokrojonego kurczaka do tego sosu. To jedzenie podawane jest schłodzone razem z hominy można z białym chlebem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy