zupa puree z dyni i grzybów

aromatyczne danie będzie mile widzianym gościem przy stole!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 58 % 7 g
węglowodany 25 % 3 g
71 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

postępując zgodnie z tym przepisem kulinarnym, przygotujesz bardzo smaczną i satysfakcjonującą zupę! Do tego bardzo słoneczna i piękna) dla mnie tak Robienie zupy-przecieru można porównać do sztuki:)
gotuj dynię we wskazanej ilości wody do miękkości. Dodaj przyprawy: liść laurowy, czarny pieprz, sól. Przygotowujemy mieszankę olejów roślinnych i kremowych, na niej dusimy pieczarki z cebulą i marchewką. Drobno kroimy cebulę, trzy marchewki na średniej tarce. Dodaj połowę duszonych grzybów do gotowanej dyni. Rzucamy tam stopiony ser, który kroimy w małe kostki. Jeśli nie zamierzasz iść do pracy po przysmaku, wyciśnij czosnek – to doda pikanterii jedzeniu! Gotuj przez kilka minut. Następnie wyjmujemy liść laurowy (nie zamierzamy go jeść, a on psuje wygląd) i przecieramy zupę w blenderze, dodając ciężką śmietanę. Dekoracja zupy puree podlega ściśle twojej wyobraźni: ) nie zapomnij użyć pozostałych grzybów!
jeśli lubisz, możesz dodać grzanki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy