zupa ziemniaczana puree z rzeżuchy
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Podsmaż cebulę na śliwce.olej
Krok 3:
Dodaj ziemniaki, smaż przez 5 minut.
Krok 4:
Dodaj bulion, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 5:
Dodaj rzeżuchę i trochę wody
Krok 6:
Przenieś mieszaninę
Krok 7:
I zmielić blenderem
Krok 8:
Przetrzyj przez sito
Krok 9:
Dodaj śmietanę i wymieszaj
Krok 10:
weź 3-4 gałęzie rzeżuchy i na razie odłóż na bok. Będziemy ich potrzebować do dekoracji naczynia. Resztę gałązek dokładnie umyj i posiekaj na desce do krojenia.
weź dużą patelnię, wlej do niej masło, podgrzej i dodaj posiekaną cebulę. Smaż cebulę przez 5 minut, aż będzie przezroczysta i dodaj ziemniaki na patelnię. Smaż ziemniaki przez kolejne 5 minut i zalej je bulionem, zagotuj i mieszając gotuj przez 10 minut. Dodaj rzeżuchę i trochę więcej wody. Woda powinna lekko przykryć warzywa na patelni. Woda będzie musiała zostać dodana, gdy odparuje. Nadal dusimy warzywa, aż ziemniaki się ugotują.
pod koniec duszenia warzyw pozwól im trochę ostygnąć i przenieś do blendera. Zmiel warzywa na puree. Teraz przecedzimy to puree przez sitko do rondla, aby puree nie było grudek. Dodaj śmietanę do puree i wymieszaj. Jeśli puree okaże się zbyt gęste, możesz dodać przegotowaną wodę lub bulion. Podgrzej zupę przed podaniem, jeśli chcesz.
po rozlaniu zupy puree na talerze można ją ozdobić pozostałymi gałęziami rzeżuchy.
zupa ziemniaczana puree z rzeżuchy-gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Rzeżucha - 32 kcal/100g