Zupa ziemniaczana puree z rzeżuchy

niesamowicie pyszna i delikatna zupa na rodzinny obiad! Polecam wspaniały przepis kulinarny kuchni włoskiej. Zupa ziemniaczana-puree z rzeżuchy-spodoba się wszystkim, ponieważ jest to bardzo smaczny i zdrowy posiłek.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 57 % 8 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podsmaż cebulę na śliwce.olej

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ziemniaki, smaż przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj bulion, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj rzeżuchę i trochę wody

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś mieszaninę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I zmielić blenderem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przetrzyj przez sito

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę i wymieszaj

  10. Krok 10:

    Krok 10.

weź 3-4 gałęzie rzeżuchy i na razie odłóż na bok. Będziemy ich potrzebować do dekoracji naczynia. Resztę gałązek dokładnie umyj i posiekaj na desce do krojenia.
weź dużą patelnię, wlej do niej masło, podgrzej i dodaj posiekaną cebulę. Smaż cebulę przez 5 minut, aż będzie przezroczysta i dodaj ziemniaki na patelnię. Smaż ziemniaki przez kolejne 5 minut i zalej je bulionem, zagotuj i mieszając gotuj przez 10 minut. Dodaj rzeżuchę i trochę więcej wody. Woda powinna lekko przykryć warzywa na patelni. Woda będzie musiała zostać dodana, gdy odparuje. Nadal dusimy warzywa, aż ziemniaki się ugotują.
pod koniec duszenia warzyw pozwól im trochę ostygnąć i przenieś do blendera. Zmiel warzywa na puree. Teraz przecedzimy to puree przez sitko do rondla, aby puree nie było grudek. Dodaj śmietanę do puree i wymieszaj. Jeśli puree okaże się zbyt gęste, możesz dodać przegotowaną wodę lub bulion. Podgrzej zupę przed podaniem, jeśli chcesz.
po rozlaniu zupy puree na talerze można ją ozdobić pozostałymi gałęziami rzeżuchy.
zupa ziemniaczana puree z rzeżuchy-gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Rzeżucha - 32   kcal/100g

Podobne przepisy