puree z fasoli z jęczmieniem perłowym

Delikatna, pyszna i niezwykle zdrowa zupa na idealny obiad!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 64 % 9 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

aby przygotować pyszną i zdrową zupę, możesz użyć tego przepisu kulinarnego. Takie jedzenie jak puree z fasoli z jęczmieniem perłowym, choć nie jest szybkie, ale proste.
od wieczora włóż fasolę do garnka z wodą i pozostaw na noc.
następnego dnia wlej wodę z fasoli, umyj ją, dodaj świeżą wodę i podpal. Gdy fasola się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez około półtorej godziny. Czas gotowania fasoli może się bardzo różnić, w zależności od jej odmiany i twardości. Ogólnie rzecz biorąc, musisz go gotować, aż stanie się miękki. Kilka minut przed gotowaniem włóż cebulę do rondla.
wlej wodę do drugiego rondla, Posol ją i włóż wcześniej umytą jęczmień. Kaszę należy gotować przez około 45-50 minut. Okresowo płatki należy mieszać.
gdy jęczmień perłowy jest ugotowany, wlej wodę z patelni i przenieś jęczmień perłowy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj tam czosnek. Smaż jęczmień przez kilka minut i dodaj zioła. Następnie smaż przez kolejną minutę i po posoleniu i pieprzu zdejmij z ognia.
w międzyczasie ugotowaną fasolę przelej razem z cebulą i bulionem do blendera, aby zamienić ją w puree. Gdy puree będzie gotowe, dodaj do niego trochę oleju i możesz go ponownie delikatnie podgrzać. Sól i pieprz.
przed podaniem najpierw wlej tłuczone ziemniaki na talerz i dodaj jęczmień z ziołami na wierzch. Zupa jest gotowa. Smacznego.

wodę podałem w przybliżeniu, ponieważ sam określasz gęstość zupy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy