skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby zrobić krem, utrzyj cztery żółtka z cukrem i startą skórką z cytryny. Postawiłem powstałą mieszaninę na najmniejszym ogniu w rondlu z grubym dnem. W takim przypadku powolne ogrzewanie jest niezbędnym warunkiem gotowania. Po dwóch minutach dodaję sok z połowy cytryny, po minucie czas dodać 200 g masła o temperaturze pokojowej. Podczas gotowania krem cytrynowy należy cały czas mieszać i nie dopuścić do wrzenia, w przeciwnym razie otrzymasz jajecznicę cytrynową. Gdy krem zgęstnieje, zdejmuję rondel z kremem z ognia. Krem cytrynowy można podawać z herbatą lub kawą w miseczkach jako niezależny deser na ciepło lub na zimno. W tej wersji serwowania możesz dodać rodzynki lub kawałki ciastek do kremu. Krem cytrynowy może być stosowany jako nadzienie do koszyczków, tortów, jako krem do ciasta. Aby krem był grubszy, możesz zwiększyć ilość oleju. Kolejny ważny punkt, nie przypisuję tego przepisu do jedzenia dla dzieci z powodu prawie surowych jajek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g