krem na cytrynowym żółtku

pyszny deser nie pozostawi nikogo obojętnym! Krem cytrynowy to jeden z moich ulubionych przepisów kulinarnych. Jest to lekki krem. Krem cytrynowy jest szybki w przygotowaniu i odpowiedni dla osób na diecie.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 3 g
tłuszcze 47 % 40 g
węglowodany 50 % 43 g
535 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Utrzeć żółtka z cukrem i skórką

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do uzyskania gładkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Postaw mieszaninę na ogniu

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sok z cytryny i olej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj masę i trzymaj na ogniu, aż zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

  aby zrobić krem, utrzyj cztery żółtka z cukrem i startą skórką z cytryny. Postawiłem powstałą mieszaninę na najmniejszym ogniu w rondlu z grubym dnem. W takim przypadku powolne ogrzewanie jest niezbędnym warunkiem gotowania. Po dwóch minutach dodaję sok z połowy cytryny, po minucie czas dodać 200 g masła o temperaturze pokojowej. Podczas gotowania krem cytrynowy należy cały czas mieszać i nie dopuścić do wrzenia, w przeciwnym razie otrzymasz jajecznicę cytrynową. Gdy krem zgęstnieje, zdejmuję rondel z kremem z ognia. Krem cytrynowy można podawać z herbatą lub kawą w miseczkach jako niezależny deser na ciepło lub na zimno. W tej wersji serwowania możesz dodać rodzynki lub kawałki ciastek do kremu. Krem cytrynowy może być stosowany jako nadzienie do koszyczków, tortów, jako krem do ciasta. Aby krem był grubszy, możesz zwiększyć ilość oleju. Kolejny ważny punkt, nie przypisuję tego przepisu do jedzenia dla dzieci z powodu prawie surowych jajek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy