szkockie jajka wołowe

jajka po szkocku to oryginalny przepis.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 18 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 13 % 4 g
177 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

najpierw gotuję mięso wołowe. A potem dwa razy, a najlepiej trzy razy, przepuszczam gotowane mięso przez maszynę do mięsa. Następnie ubijam jajko. Następnie dokładnie wymieszaj mięso z jajkiem, uformuj "kotlety", podobne do dużego jajka pod względem wielkości i kształtu, i zwiń je w bułkę tartą. Ostatnim akcentem gotowania jajek wołowych w stylu szkockim jest smażenie ich ze wszystkich stron na patelni na umiarkowanym ogniu. Na stole najlepiej podawać pod warstwą kwaśnej śmietany, ale można też z pikantnym sosem pomidorowym lub warzywami. Ten posiłek nie pozostawi obojętnym żadnego ucznia, a niektórzy z nich będą po prostu zachwyceni. W końcu jest przygotowywany po prostu, a pod względem wyglądu i smaku - przysmak restauracyjny. Z jajkami po szkocku z wołowiny zapoznał mnie znajomy, pasjonat kultury celtyckiej i od tego czasu Plik z tym przepisem kulinarnym jest zawsze na "pulpicie" mojego komputera na wypadek, gdybym chciał go natychmiast ugotować, a zdarza się to prawie co tydzień. To wspaniałe jedzenie, które zawsze może zadowolić niespodziewanych gości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy