skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis kulinarny jest marzeniem miłośników obfitych, ale niezbyt tłustych potraw. Zwykle robię sałatkę grzybową z piersiami kurczaka na lunch, ponieważ grzyby, z wyjątkiem być może pieczarek, są dość ciężkie na śniadanie.
najpierw myję grzyby, a następnie osuszam je ręcznikiem i kroję. Kurki polecam rozerwać z wgłębienia w kapeluszu. Posiekane i podarte grzyby posypuję sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały. Następnie biorę filet z piersi kurczaka, kroję go w małą kostkę. Następnie podsmażam kostki piersi z kurczaka w minimalnej ilości roztopionego masła. W razie potrzeby ghee można zastąpić 1 łyżką dowolnego oleju roślinnego. Gdy kostki piersi z kurczaka są smażone ze wszystkich stron, dodaję drobno posiekaną cebulę i tusze, aż cebula stanie się przezroczysta. Gdy cebula osiągnie przezroczystość, włóż borowiki i kurki z pieczarkami na patelnię. Duszę to wszystko razem przez kilka minut, a następnie dodaję niskotłuszczową śmietanę. Teraz doprawiam to wszystko białym winem, solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową. Po chwili, gdy wino wyparuje, zdejmuję grzyby z ognia i mieszam z nimi posiekane warzywa. Sałatkę wkładam do przezroczystej miski i dekoruję jajkami przepiórczymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal / 100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal / 100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g