Sałatka grzybowa z piersią kurczaka i jajkami przepiórczymi

ta pyszna sałatka będzie gościem honorowym na świątecznym stole!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 25 % 3 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

ten przepis kulinarny jest marzeniem miłośników obfitych, ale niezbyt tłustych potraw. Zwykle robię sałatkę grzybową z piersiami kurczaka na lunch, ponieważ grzyby, z wyjątkiem być może pieczarek, są dość ciężkie na śniadanie.
najpierw myję grzyby, a następnie osuszam je ręcznikiem i kroję. Kurki polecam rozerwać z wgłębienia w kapeluszu. Posiekane i podarte grzyby posypuję sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały. Następnie biorę filet z piersi kurczaka, kroję go w małą kostkę. Następnie podsmażam kostki piersi z kurczaka w minimalnej ilości roztopionego masła. W razie potrzeby ghee można zastąpić 1 łyżką dowolnego oleju roślinnego. Gdy kostki piersi z kurczaka są smażone ze wszystkich stron, dodaję drobno posiekaną cebulę i tusze, aż cebula stanie się przezroczysta. Gdy cebula osiągnie przezroczystość, włóż borowiki i kurki z pieczarkami na patelnię. Duszę to wszystko razem przez kilka minut, a następnie dodaję niskotłuszczową śmietanę. Teraz doprawiam to wszystko białym winem, solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową. Po chwili, gdy wino wyparuje, zdejmuję grzyby z ognia i mieszam z nimi posiekane warzywa. Sałatkę wkładam do przezroczystej miski i dekoruję jajkami przepiórczymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal / 100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy