pierogi ze smalcem i ziemniakami

białoruskie pierogi pokochasz jak krewni! Pierogi ze smalcem i ziemniakami - przepis kulinarny pochodzi z Białorusi, w mojej ojczyźnie (Północna Ukraina na samej granicy białoruskiej) pierogi zawsze przygotowywano w niedzielę, a do tej pory wspomnienia z dzieciństwa kojarzą mi się z niedzielnymi pierogami z ziemniakami, dobre jedzenie, powiem ci.
KaterinasAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 70 % 26 g
185 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

najpierw ugotuj ziemniaki, zmiażdż je, usmaż cebulę na smalcu, wymieszaj połowę smażenia z ziemniakami.
weź mąkę, dodaj sodę do śmietany, a następnie włóż do mąki, wymieszaj, dodaj wodę, aż uzyskasz gęste ciasto. Następnie rozwałkuj ciasto, weź szklankę i wyciśnij kółka na rozwałkowanym cieście. W każdym kółku wkładamy nadzienie i formujemy pierogi. Zanurz pierogi we wrzącej wodzie, natychmiast wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna i gotuj przez około 3 minuty.
włóż gotowe pierogi do rondla, dodaj drugą część opiekania do góry, przykryj patelnię pokrywką i dobrze wstrząśnij, aby wymieszać. To wszystko, smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy