pyszne pierogi z ziemniakami, cebulą i smalcem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw ugotuj ziemniaki, zmiażdż je, usmaż cebulę na smalcu, wymieszaj połowę smażenia z ziemniakami.
weź mąkę, dodaj sodę do śmietany, a następnie włóż do mąki, wymieszaj, dodaj wodę, aż uzyskasz gęste ciasto. Następnie rozwałkuj ciasto, weź szklankę i wyciśnij kółka na rozwałkowanym cieście. W każdym kółku wkładamy nadzienie i formujemy pierogi. Zanurz pierogi we wrzącej wodzie, natychmiast wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna i gotuj przez około 3 minuty.
włóż gotowe pierogi do rondla, dodaj drugą część opiekania do góry, przykryj patelnię pokrywką i dobrze wstrząśnij, aby wymieszać. To wszystko, smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g