zupa z zielonego groszku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek wlej bulion z kurczaka lub zwykłą wodę do małego rondla, dodaj tutaj: zielony groszek( gotowałem z groszkiem w puszkach, bardzo mi się podobało) – około 4/5 całej jego masy; drobno posiekana zielona cebula i liście sałaty, sól, pieprz do smaku – i gotując, zmniejsz ogień, gotuj przez około 30 minut. Następnie delikatnie odcedź bulion przez durszlak, przetrzyj groszek z cebulą i sałatką przez sito, aby uzyskać puree. Wprowadzamy masło do masy i odsyłamy do bulionu. Wlej pozostały zielony groszek. Stawiamy na małym ogniu przez kolejne pięć minut. To wszystko, naszą zupę można wlać do talerzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g