skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kiedy po raz pierwszy spróbowałem tej sałatki, byłem zaskoczony, słysząc jej nazwę. W końcu, kiedy go wypróbowałem, bardzo przypominał mi Inne Jedzenie. Mowa o nie mniej znanej wielu sałatce "Olivier". Oczywiście nie wytrzymała i poprosiła miłą gospodynię, aby podzieliła się ze mną tym przepisem kulinarnym. Jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem składniki Oliviera, które znalazły się w przepisie na sałatkę zimową, dlatego bardzo do niego przypominał.
muszę powiedzieć, że sałatka, która jest łatwa i krótkotrwała, jest jedną z najbardziej lubianych w naszym regionie. Prawdopodobnie dlatego, że wywołuje przyjemne skojarzenia-Szczęśliwego Nowego Roku i oczywiście świątecznego stołu.
na początku ugotujemy ziemniaki i marchewkę. Umyj je, włóż jajka do zimnej wody i umieść na kuchence. Gotuj jajka przez 8-10 minut, a następnie, wkładając je do miski, zalej zimną wodą – aby bez problemu się oczyściły. Gotuj warzywa do miękkości. I określimy to na podstawie tego, jak – łatwo, z trudem – przekłuwać warzywa widelcem lub nożem.
niech gotowe warzywa i jajka ostygną, a następnie natychmiast je obieramy. A teraz przyszła kolej na kiełbasę. Pożądane jest, aby była to gotowana kiełbasa, jeszcze lepiej - "lekarz". Pamiętaj, aby usunąć z niego skorupę i pokroić na kawałki o wielkości 8-10 milimetrów. Włożymy to wszystko do salaterki.
aby sałatka miała piękny wygląd, musisz również pokroić jajka na małe kawałki - 7-10 milimetrów. Wylej je tam, do kiełbasy. Kostki gotowanej marchewki, a także obrane ziemniaki powinny mieć ten sam rozmiar. Kiedy kroimy warzywa, dodajemy całą masę do kubka z resztą składników.
z pewnością przygotowałeś pikle na zimę. Otworzymy słoik, a jeśli ogórki są duże, wystarczą 3-4 sztuki, a jeśli są małe, to półlitrowy słoik, przy okazji, ogórki mogą być marynowane i świeże. Należy je również pokroić średniej wielkości, dodając do salaterki.
Cóż, ostatnim składnikiem jest groszek w puszkach. Myślę, że każda gospodyni wie, że konieczne jest spuszczenie z niej płynu. Następnie dodaj go do sałatki zimowej.
sałatka ma już apetyczny wygląd. A jaki ma zapach?! W całym domu, szczególnie zimą, słychać zapach świeżego lub marynowanego ogórka, świeża kiełbasa pachnie wspaniale. Po doprawieniu sałatki majonezem należy ją wymieszać i podać.
nawiasem mówiąc, do sałatki zamiast niektórych składników można dodać inne składniki. Zamiast pikli możesz pokroić słone, a zamiast kiełbasy, na przykład paluszki krabowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g