Sałatka Zimowa z marynatą i marchewką

ulubiona sałatka wielu mężczyzn - soczysta, obfita i pyszna!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 35 % 8 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

kiedy po raz pierwszy spróbowałem tej sałatki, byłem zaskoczony, słysząc jej nazwę. W końcu, kiedy go wypróbowałem, bardzo przypominał mi Inne Jedzenie. Mowa o nie mniej znanej wielu sałatce "Olivier". Oczywiście nie wytrzymała i poprosiła miłą gospodynię, aby podzieliła się ze mną tym przepisem kulinarnym. Jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem składniki Oliviera, które znalazły się w przepisie na sałatkę zimową, dlatego bardzo do niego przypominał.

muszę powiedzieć, że sałatka, która jest łatwa i krótkotrwała, jest jedną z najbardziej lubianych w naszym regionie. Prawdopodobnie dlatego, że wywołuje przyjemne skojarzenia-Szczęśliwego Nowego Roku i oczywiście świątecznego stołu.

na początku ugotujemy ziemniaki i marchewkę. Umyj je, włóż jajka do zimnej wody i umieść na kuchence. Gotuj jajka przez 8-10 minut, a następnie, wkładając je do miski, zalej zimną wodą – aby bez problemu się oczyściły. Gotuj warzywa do miękkości. I określimy to na podstawie tego, jak – łatwo, z trudem – przekłuwać warzywa widelcem lub nożem.

niech gotowe warzywa i jajka ostygną, a następnie natychmiast je obieramy. A teraz przyszła kolej na kiełbasę. Pożądane jest, aby była to gotowana kiełbasa, jeszcze lepiej - "lekarz". Pamiętaj, aby usunąć z niego skorupę i pokroić na kawałki o wielkości 8-10 milimetrów. Włożymy to wszystko do salaterki.

aby sałatka miała piękny wygląd, musisz również pokroić jajka na małe kawałki - 7-10 milimetrów. Wylej je tam, do kiełbasy. Kostki gotowanej marchewki, a także obrane ziemniaki powinny mieć ten sam rozmiar. Kiedy kroimy warzywa, dodajemy całą masę do kubka z resztą składników.

z pewnością przygotowałeś pikle na zimę. Otworzymy słoik, a jeśli ogórki są duże, wystarczą 3-4 sztuki, a jeśli są małe, to półlitrowy słoik, przy okazji, ogórki mogą być marynowane i świeże. Należy je również pokroić średniej wielkości, dodając do salaterki.

Cóż, ostatnim składnikiem jest groszek w puszkach. Myślę, że każda gospodyni wie, że konieczne jest spuszczenie z niej płynu. Następnie dodaj go do sałatki zimowej.

sałatka ma już apetyczny wygląd. A jaki ma zapach?! W całym domu, szczególnie zimą, słychać zapach świeżego lub marynowanego ogórka, świeża kiełbasa pachnie wspaniale. Po doprawieniu sałatki majonezem należy ją wymieszać i podać.

nawiasem mówiąc, do sałatki zamiast niektórych składników można dodać inne składniki. Zamiast pikli możesz pokroić słone, a zamiast kiełbasy, na przykład paluszki krabowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g

Podobne przepisy