Uprząż

z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrego! Uwielbiam konserwować różne sałatki na zimę. Szczególnie pociągają mnie przepisy kulinarne, w których jest dużo ostrej papryki. Kilka lat temu przeczytałem przepis w starej gazecie o nazwie"Burning". Gotuję zgodnie z zasadą, którą można sformułować w następujący sposób: czytamy – gotujemy – smakujemy – lubić – gotujemy więcej. Ogólnie rzecz biorąc, jedzenie nie jest dla mnie kultem i nie jest okazją do utraty wagi, powinno przynosić radość i przyjemność, zarówno w procesie gotowania, jak i wchłaniania.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

więc pierwszą rzeczą do zrobienia jest wyczyszczenie tego, co należy wyczyścić, i umycie tego, co należy umyć. Przepuszczamy warzywa, z wyjątkiem ostrej papryki i czosnku, przez maszynę do mięsa. Bardzo mocno podgrzej olej roślinny i ostrożnie wlej go do przygotowanych warzyw. Podpalamy. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, najważniejsze jest, aby się nie przypalić. Po 40 minutach, po rozpoczęciu gotowania, dodaj sól, cukier. Po rozpuszczeniu dodaj posiekany czosnek i drobno posiekaną ostrą paprykę. Gotuj przez kolejne 15 minut. Na gorąco wkładamy do wysterylizowanych słoików i zwijamy.
lepiej jest jeść tę sałatkę z daniami mięsnymi-dodaje pikanterii nawet znanym potrawom.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy