jajka faszerowane wątróbką drobiową

pyszna i pożywna fantazja o tematyce faszerowanych jajek! Uwielbiam to jedzenie, które jest łatwe do przygotowania i niedrogie finansowo. Gotuję nadziewane jajka na świąteczny stół i po prostu, gdy chcę zjeść smaczny posiłek. Liczbę jajek obliczam po prostu na podstawie liczby gości lub liczby talerzy do serwowania na stole. Na jednym talerzu robię 7 gotowych połówek jajek . Oczywiście na ilość wpływa rozmiar talerza i rozmiar samego jajka (brzmi śmiesznie).
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 10 % 3 g
197 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

biorę jaja kurze i po prostu je gotuję. Jeśli jajka są zimne - z lodówki, należy je umieścić w zimnej wodzie na ogniu, a następnie równomiernie się rozgrzeją i nie pękną. Jest to ważne dla estetycznego wyglądu potrawy.
po ugotowaniu i obraniu przecinam jajka na pół i wyciągam żółtko. Podczas gotowania jajek można przygotować nadzienie mielone. Aby to zrobić, drobno posiekaj cebulę i smaż ją na oleju roślinnym na złoty kolor. Osobno ugotuję wątróbkę drobiową w osolonej wodzie. Następnie przepuszczam gotowaną wątrobę, smażoną cebulę i gotowane żółtka przez maszynę do mięsa. Powstała masa soli i pieprzu do smaku. Gotowym mięsem mielonym wypełniam połówki białka jaja i dekoruję majonezem i ziołami, jak sugeruje wyobraźnia. Uwierz mi, po uczcie na stole nie ma ani jednej połowy jajka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy