skład / składniki
gotowanie krok po kroku
biorę jaja kurze i po prostu je gotuję. Jeśli jajka są zimne - z lodówki, należy je umieścić w zimnej wodzie na ogniu, a następnie równomiernie się rozgrzeją i nie pękną. Jest to ważne dla estetycznego wyglądu potrawy.
po ugotowaniu i obraniu przecinam jajka na pół i wyciągam żółtko. Podczas gotowania jajek można przygotować nadzienie mielone. Aby to zrobić, drobno posiekaj cebulę i smaż ją na oleju roślinnym na złoty kolor. Osobno ugotuję wątróbkę drobiową w osolonej wodzie. Następnie przepuszczam gotowaną wątrobę, smażoną cebulę i gotowane żółtka przez maszynę do mięsa. Powstała masa soli i pieprzu do smaku. Gotowym mięsem mielonym wypełniam połówki białka jaja i dekoruję majonezem i ziołami, jak sugeruje wyobraźnia. Uwierz mi, po uczcie na stole nie ma ani jednej połowy jajka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g