skład / składniki
gotowanie krok po kroku
obrałem i zmieliłem czosnek w maszynce do mielenia, a następnie przepuściłem buraki i orzechy na przemian przez maszynę do mięsa. Pocierając łyżką orzechy czosnkiem, powoli wlewał olej słonecznikowy. Po wymieszaniu tej mieszanki z burakami, cukrem, solą i octem. Położyłem przekąskę na talerzach.
objadanie się! Świetnie poszło z kotletami marchewkowo-ziemniaczanymi. Jedzenie jest całkowicie wegetariańskie, a co najważniejsze - niezwykle smaczne i niezwykle łatwe do przygotowania. To gruzińskie danie można jeść o każdej porze roku i porze dnia, nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, co jest niezwykle ważne dla wegetarian i osób przestrzegających postów religijnych. Podając na świąteczny stół, możesz ozdobić liściem kolendry, a jeśli nie ma kolendry, pietruszka będzie całkiem odpowiednim substytutem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g