przekąska Orzechowo-buraczana po gruzińsku

intrygująca przekąska o niesamowitym smaku. Kiedyś upiekłem duże buraki w piekarniku, aby przygotować sałatkę z czosnkiem i majonezem, ale w kuchni nie było czosnku, ale był już późny wieczór. Gotowanie majonezu w domu nie stanowi problemu, a kwaśna śmietana jest doskonale zastąpiona, ale nikt jeszcze nie zdołał zastąpić czosnku czymś, więc musiałem grzebać w pamięci o tym, co jeszcze gotuje się z pieczonych buraków. W pamięci nie było nic odpowiedniego, ale w zeszycie telefonu komórkowego pojawił się przepis kulinarny, który kiedyś opowiedział jeden z przyjaciół, orzechowo-buraczana przekąska po gruzińsku, kiedyś zapisana na wszelki wypadek i równie bezpiecznie zapomniana. Dobrze, że pamięć telefonu jest w jakiś sposób lepsza od ludzkiej, przynajmniej w zdolności nie zapominania o niczym z nagranego i bardzo dokładnego odtwarzania wszystkiego w dowolnym momencie. Dzięki temu nie musiałem rezygnować z przekąski na obiad.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 44 % 14 g
188 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

obrałem i zmieliłem czosnek w maszynce do mielenia, a następnie przepuściłem buraki i orzechy na przemian przez maszynę do mięsa. Pocierając łyżką orzechy czosnkiem, powoli wlewał olej słonecznikowy. Po wymieszaniu tej mieszanki z burakami, cukrem, solą i octem. Położyłem przekąskę na talerzach.

objadanie się! Świetnie poszło z kotletami marchewkowo-ziemniaczanymi. Jedzenie jest całkowicie wegetariańskie, a co najważniejsze - niezwykle smaczne i niezwykle łatwe do przygotowania. To gruzińskie danie można jeść o każdej porze roku i porze dnia, nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, co jest niezwykle ważne dla wegetarian i osób przestrzegających postów religijnych. Podając na świąteczny stół, możesz ozdobić liściem kolendry, a jeśli nie ma kolendry, pietruszka będzie całkiem odpowiednim substytutem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy