Shorba z kurczaka ze śliwką wiśniową po gruzińsku
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
przez długie stulecia najciekawsze przepisy kulinarne wędrowały z ludu na lud, podobnie jak inne tradycje. Wraz z pojawieniem się prasy, telewizji, a później Internetu proces ten znacznie przyspieszył. Historycznie Shorba jest tradycyjną zupą afgańską, ale obecnie jest przygotowywana w Gruzji, Turkmenistanie i prawie wszędzie na Kaukazie i Azji Środkowej. Każdy naród wnosi do tego przepisu własne cechy i składniki. Dowiedziałem się o kurczaku shorbe ze śliwką wiśniową po gruzińsku z artykułu o historii gotowania w jednym popularnym czasopiśmie naukowym. W rzeczywistości artykuł był poświęcony nie tyle metodom gotowania, ile tematowi Międzynarodowych przepisów kulinarnych przygotowywanych w kilku regionach świata. Shorba została wymieniona jako najbardziej uderzający przykład użycia śliwki wiśniowej w narodowych pierwszych daniach kuchni gruzińskiej. To jedzenie jest przygotowywane przez długi czas. Wieczorem moczę groszek w zimnej wodzie. Oddzielam mięso z kurczaka od kości w wodzie. Bulion jest filtrowany przez drobne metalowe sito. Smaż cebulę na złoty kolor i umyj ryż. Wkładam smażoną cebulę i ryż do bulionu i gotuję przez 10 minut. Dodaję wstępnie namoczony i ugotowany groszek, umytą śliwkę wiśniową bez kości. W przypadku braku śliwki wiśniowej zejdzie zwykła śliwka. Gotuję to wszystko przez kolejne 15 minut i lekko solę. Gotowany kurczak kroję w plastry, dodaję go do gruzińskiego shorby wraz z drobno posiekaną kolendrą i koperkiem. Posyp suszoną miętą, dopraw pieprzem. Przed podaniem na każdym talerzu kładę połówkę małego pomidora pokrojonego w plasterki. Nie pamiętam, żeby lunch zaczynający się od shorby trwał długo. Talerze opróżniają się i natychmiast ponownie napełniają, zwykle nie dochodzi do drugiego dania. Obfite jedzenie na pełny posiłek dla smakoszy po ciężkiej pracy fizycznej, na przykład po pieleniu łóżek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Śliwka wiśniowa - 27 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g