Shorba z kurczaka ze śliwką wiśniową po gruzińsku

przepis zasługuje na szacunek! Tego nie znajdziesz nigdzie indziej! Nagrać.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 43 % 16 g
węglowodany 24 % 9 g
228 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h
przez długie stulecia najciekawsze przepisy kulinarne wędrowały z ludu na lud, podobnie jak inne tradycje. Wraz z pojawieniem się prasy, telewizji, a później Internetu proces ten znacznie przyspieszył. Historycznie Shorba jest tradycyjną zupą afgańską, ale obecnie jest przygotowywana w Gruzji, Turkmenistanie i prawie wszędzie na Kaukazie i Azji Środkowej. Każdy naród wnosi do tego przepisu własne cechy i składniki. Dowiedziałem się o kurczaku shorbe ze śliwką wiśniową po gruzińsku z artykułu o historii gotowania w jednym popularnym czasopiśmie naukowym. W rzeczywistości artykuł był poświęcony nie tyle metodom gotowania, ile tematowi Międzynarodowych przepisów kulinarnych przygotowywanych w kilku regionach świata. Shorba została wymieniona jako najbardziej uderzający przykład użycia śliwki wiśniowej w narodowych pierwszych daniach kuchni gruzińskiej. To jedzenie jest przygotowywane przez długi czas. Wieczorem moczę groszek w zimnej wodzie. Oddzielam mięso z kurczaka od kości w wodzie. Bulion jest filtrowany przez drobne metalowe sito. Smaż cebulę na złoty kolor i umyj ryż. Wkładam smażoną cebulę i ryż do bulionu i gotuję przez 10 minut. Dodaję wstępnie namoczony i ugotowany groszek, umytą śliwkę wiśniową bez kości. W przypadku braku śliwki wiśniowej zejdzie zwykła śliwka. Gotuję to wszystko przez kolejne 15 minut i lekko solę. Gotowany kurczak kroję w plastry, dodaję go do gruzińskiego shorby wraz z drobno posiekaną kolendrą i koperkiem. Posyp suszoną miętą, dopraw pieprzem. Przed podaniem na każdym talerzu kładę połówkę małego pomidora pokrojonego w plasterki. Nie pamiętam, żeby lunch zaczynający się od shorby trwał długo. Talerze opróżniają się i natychmiast ponownie napełniają, zwykle nie dochodzi do drugiego dania. Obfite jedzenie na pełny posiłek dla smakoszy po ciężkiej pracy fizycznej, na przykład po pieleniu łóżek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Śliwka wiśniowa - 27   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy