Gruzińska zupa orzechowo-drobiowa
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
z bulionem z kurczaka można zrobić wiele rzeczy, na przykład po prostu dodać do niego mały gotowany makaron, a zupa jest gotowa. Często robię to w ten sposób, ale czasami chcę czegoś wyjątkowego, a potem przypominam sobie na wpół zapomniany przepis kulinarny z zeszłorocznego odrywanego kalendarza, którego niektóre strony są wklejone do specjalnego notatnika. Najpierw gotuję bulion z kurczaka i kroję na połówki cebuli. Warto w moździerzu orzechy, włożyć je do bulionu, dodać ocet winny, drobno posiekaną natkę pietruszki i cynamon. Pozostaje tylko zagotować bulion, wlać do talerzy i posypać zieloną cebulą. Do każdego talerza dodaje się trochę gotowanego kurczaka i kawałek masła. Taki nieoczekiwanie Łatwy z menu kuchni gruzińskiej. Bardzo ciekawa i prosta różnorodność codziennej diety dla każdego, kto woli delikatne mięso z kurczaka. Dość sycące i niezbyt obciążające dla żołądka. To jedzenie może być również podawane na świątecznym stole przed gęstszymi potrawami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g