skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc zacznijmy. Sałatka będzie składać się z warstw, z których każdą smaruję majonezem, ale nie w zwykły sposób, ale robiąc siatkę. Jeśli boisz się jeść majonez, ponieważ jesteś na diecie, weź lekki, niskotłuszczowy majonez.
pocieram jajka na twardo pierwszą warstwą na dnie misek, lekko je dodaję. Nakładam siatkę majonezową. Obrane krewetki, pokroić na dwie lub trzy części, aby uzyskać małe kawałki. Pokrojone krewetki układam w miseczkach równą warstwą. Następnie ponownie nakładam siatkę majonezu. Trzecią warstwą koktajlu sałatkowego jest ser.
Czy wiesz, że na świecie istnieje około 2000 odmian sera i ponad 500 gatunków? We Francji produkuje się ponad 400 odmian-od najdelikatniejszych (jest nawet płynny ser o konsystencji podobnej do śmietany) po najtwardsze sery. Dla Francuzów istnieje sześć smaków sera, które powinny znajdować się na talerzu: świeży, miękki, delikatny, wyraźny, ostry i ostry.
po krótkiej wycieczce do historii kontynuujmy. Ser starty na grubej tarce układamy na krewetkach. I znowu siatka majonezu. Pomidory można pokroić w kostkę, krążki lub, jeśli są to pomidory koktajlowe, na cztery części. Pięknie ułożyć na serze, posmarować siatką majonezową. Udekoruj obranymi całymi krewetkami, ziołami i cytryną.Koktajl sałatkowy jest gotowy. Schłodzić sałatkę z krewetkami i serem w lodówce i podawać na świątecznym stole! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g