śliwka wiśniowa z czosnkiem i adżika

wprowadzi pikantną kwaskowatość do głównego dania. Sos ze śliwki wiśniowej (Asyzbal) w kuchni abchaskiej podawany jest do dań mięsnych. Ma ostry, kwaśny smak. Sos można przygotować zarówno bezpośrednio do jedzenia, jak i do puszkowania na przyszłość.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
31 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

owoce czerwonej lub żółtej śliwki wiśniowej do tego przepisu kulinarnego należy wziąć najbardziej dojrzałe. Dokładnie je umyj, włóż do emaliowanego naczynia i napełnij wodą (owoce powinny być lekko przykryte wodą). Gotuj przez piętnaście do dwudziestu minut na małym ogniu. Następnie spuść wodę (możesz dodać do niej granulowany cukier, a otrzymasz kompot) i przetrzyj śliwkę wiśniową przez sito, oddzielając nasiona. Dodaj jedną szklankę wody do puree i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez czterdzieści minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać sos, aby się nie przypalił. Podczas gotowania dodaj adjika, przyprawy, czosnek zmiażdżony solą i liście mięty bagiennej.Sos podawany jest do dań mięsnych na zimno. Do przechowywania używaj szklanych lub emaliowanych naczyń. Jeśli chcesz zakonserwować sos, musisz umieścić go na gorąco w wysterylizowanych słoikach i natychmiast przykręcić pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Śliwka wiśniowa - 27   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy