skład / składniki
metoda gotowania
owoce czerwonej lub żółtej śliwki wiśniowej do tego przepisu kulinarnego należy wziąć najbardziej dojrzałe. Dokładnie je umyj, włóż do emaliowanego naczynia i napełnij wodą (owoce powinny być lekko przykryte wodą). Gotuj przez piętnaście do dwudziestu minut na małym ogniu. Następnie spuść wodę (możesz dodać do niej granulowany cukier, a otrzymasz kompot) i przetrzyj śliwkę wiśniową przez sito, oddzielając nasiona. Dodaj jedną szklankę wody do puree i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez czterdzieści minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać sos, aby się nie przypalił. Podczas gotowania dodaj adjika, przyprawy, czosnek zmiażdżony solą i liście mięty bagiennej.Sos podawany jest do dań mięsnych na zimno. Do przechowywania używaj szklanych lub emaliowanych naczyń. Jeśli chcesz zakonserwować sos, musisz umieścić go na gorąco w wysterylizowanych słoikach i natychmiast przykręcić pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Śliwka wiśniowa - 27 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g