pierogi ze śmietaną

Jak mama! Prosty przepis na niesamowicie pyszne pierogi! Ten przepis kulinarny podzieliła się ze mną moja przyjaciółka, która mieszka na Ukrainie. To zaskakująco smaczne danie! Takie jedzenie nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na prosty rodzinny obiad. Pierogi są przygotowywane dość szybko i prosto, dlatego nadają się nawet dla początkujących kucharzy.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 50 % 21 g
221 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

przede wszystkim weź kilogram twarogu i przetrzyj go przez gazę, aby nie pozostały grudki. Następnie ubij jajka w mikserze i dobrze wymieszaj twaróg, jajka, cukier ze śmietaną i solą. Tego będziemy potrzebować do wypełnienia.
teraz zróbmy sam test. Pół kilograma mąki należy wymieszać z mlekiem, następnie dobrze ubić mikserem, dodać 1 jajko i 20 gramów cukru i ponownie ubić. Gotowe ciasto należy rozwałkować o grubości 1 mm na kwadrat o wymiarach 50 na 50 cm.
wróćmy ponownie do farszu. Z powstałej masy uformuj kulki o wadze około 15 gramów i zacznij układać je na cieście z odstępem 3 cm między nimi. Nie zapomnij cofnąć się o 4 cm od krawędzi arkusza.
aby rozpocząć, połóż jeden pasek kulek na cieście i przykryj je wolną krawędzią ciasta. Dociśnij górną warstwę do dolnej warstwy rękami i wytnij gotowe pierogi ze wspólnego arkusza półkolem. Po zakończeniu włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny.
aby ugotować pierogi, zanurz je we wrzącej osolonej wodzie i gotuj na małym ogniu przez około 7 minut. Będą się pojawiać, gdy będą gotowe. Wyjmij je i natychmiast wymieszaj ze śmietaną. W razie potrzeby pierogi można posypać cukrem lub cukrem pudrem. To wszystko, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy