pierogi ze śmietaną
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
przede wszystkim weź kilogram twarogu i przetrzyj go przez gazę, aby nie pozostały grudki. Następnie ubij jajka w mikserze i dobrze wymieszaj twaróg, jajka, cukier ze śmietaną i solą. Tego będziemy potrzebować do wypełnienia.
teraz zróbmy sam test. Pół kilograma mąki należy wymieszać z mlekiem, następnie dobrze ubić mikserem, dodać 1 jajko i 20 gramów cukru i ponownie ubić. Gotowe ciasto należy rozwałkować o grubości 1 mm na kwadrat o wymiarach 50 na 50 cm.
wróćmy ponownie do farszu. Z powstałej masy uformuj kulki o wadze około 15 gramów i zacznij układać je na cieście z odstępem 3 cm między nimi. Nie zapomnij cofnąć się o 4 cm od krawędzi arkusza.
aby rozpocząć, połóż jeden pasek kulek na cieście i przykryj je wolną krawędzią ciasta. Dociśnij górną warstwę do dolnej warstwy rękami i wytnij gotowe pierogi ze wspólnego arkusza półkolem. Po zakończeniu włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny.
aby ugotować pierogi, zanurz je we wrzącej osolonej wodzie i gotuj na małym ogniu przez około 7 minut. Będą się pojawiać, gdy będą gotowe. Wyjmij je i natychmiast wymieszaj ze śmietaną. W razie potrzeby pierogi można posypać cukrem lub cukrem pudrem. To wszystko, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g