skład / składniki
metoda gotowania
czasami warto przeczytać prognozę pogody w codziennej gazecie, jeśli nawet pogoda zawiedzie, to przynajmniej w książce kucharskiej pozostanie przepis kulinarny napisany obok siebie. W ten sposób zupa kharcho z kurczaka z tkemali znalazła się w mojej kolekcji kulinarnej. Tłusty domowy kurczak kroję na kawałki bezpośrednio z kośćmi i wkładam do rondla. Kurczaka należy wybrać stary, z dobrą warstwą tłuszczu podskórnego. Napełniam mięso wodą i gotuję. Po około trzech kwadransach, kiedy kurczak jest już prawie ugotowany, ale nie jest całkowicie miękki, wyjmuję go z bulionu i usuwam część tłuszczu.
posiekaj cebulę tak małą, jak to możliwe i włóż do rondla wraz z kawałkami kurczaka i tłuszczem rozcieńczonym niewielką objętością bulionu. Przykrywam pokrywką i tuszę przez kwadrans na małym ogniu, wsypuję mąkę kukurydzianą i tuszę przez kolejne dziesięć minut. W małej objętości wody gotuję tkemali lub po prostu kwaśne śliwki, które wraz z wywarem przecieram przez sito, gdy tylko staną się miękkie. Aby dokładnie przestrzegać wszystkich zasad kuchni gruzińskiej, musi to być tkemali. Przed zmieleniem usuwam kości ze śmietany.
orzechy włoskie z mieszanką czarnej i pachnącej mielonej papryki i cynamonu, stopniowo wlewając ciepły bulion z kurczaka. Podgrzewam garnek z bulionem, który już zdążył ostygnąć i wkładam tam kurczaka duszonego z cebulą, gotuję przez kilkanaście minut i dodaję puree tkemali, sos orzechowy, czosnek, sól, kolendrę i liść laurowy. Kolejne dziesięć minut na umiarkowanym ogniu i zupa z kurczaka kharcho z Tkemali jest gotowa na spotkanie z talerzami. Wszyscy obecni są natychmiast przyjmowani do jedzenia i dziękują szefowi kuchni oraz w dowód wdzięczności zmywają naczynia, oszczędzając mi tego żmudnego zadania. W ten sposób, ku zadowoleniu wszystkich, zwykle odbywa się ten wspaniały lunch.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 27 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g