zupa z kurczaka-kharcho z tkemali

pyszny przepis na rosół! Zachwyć siebie i swoją rodzinę!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 24 % 6 g
142 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min



 czasami warto przeczytać prognozę pogody w codziennej gazecie, jeśli nawet pogoda zawiedzie, to przynajmniej w książce kucharskiej pozostanie przepis kulinarny napisany obok siebie. W ten sposób zupa kharcho z kurczaka z tkemali znalazła się w mojej kolekcji kulinarnej. Tłusty domowy kurczak kroję na kawałki bezpośrednio z kośćmi i wkładam do rondla. Kurczaka należy wybrać stary, z dobrą warstwą tłuszczu podskórnego. Napełniam mięso wodą i gotuję. Po około trzech kwadransach, kiedy kurczak jest już prawie ugotowany, ale nie jest całkowicie miękki, wyjmuję go z bulionu i usuwam część tłuszczu.

posiekaj cebulę tak małą, jak to możliwe i włóż do rondla wraz z kawałkami kurczaka i tłuszczem rozcieńczonym niewielką objętością bulionu. Przykrywam pokrywką i tuszę przez kwadrans na małym ogniu, wsypuję mąkę kukurydzianą i tuszę przez kolejne dziesięć minut. W małej objętości wody gotuję tkemali lub po prostu kwaśne śliwki, które wraz z wywarem przecieram przez sito, gdy tylko staną się miękkie. Aby dokładnie przestrzegać wszystkich zasad kuchni gruzińskiej, musi to być tkemali. Przed zmieleniem usuwam kości ze śmietany.

orzechy włoskie z mieszanką czarnej i pachnącej mielonej papryki i cynamonu, stopniowo wlewając ciepły bulion z kurczaka. Podgrzewam garnek z bulionem, który już zdążył ostygnąć i wkładam tam kurczaka duszonego z cebulą, gotuję przez kilkanaście minut i dodaję puree tkemali, sos orzechowy, czosnek, sól, kolendrę i liść laurowy. Kolejne dziesięć minut na umiarkowanym ogniu i zupa z kurczaka kharcho z Tkemali jest gotowa na spotkanie z talerzami. Wszyscy obecni są natychmiast przyjmowani do jedzenia i dziękują szefowi kuchni oraz w dowód wdzięczności zmywają naczynia, oszczędzając mi tego żmudnego zadania. W ten sposób, ku zadowoleniu wszystkich, zwykle odbywa się ten wspaniały lunch.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 27   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy