skład / składniki
gotowanie krok po kroku
potrzebujemy trzech gotowanych jajek , 6-7 sztuk suszonych śliwek, 200 gramów wędzonego mięsa z kurczaka, 150 gramów sera, 200 gramów pieczarek, które najpierw smażymy na maśle z masłem), a także ząbek czosnku, majonez i trochę orzechów włoskich.
zrozumiałe jest, że niektóre składniki najpierw gotujemy i smażymy – mam nadzieję, że zgadłeś? Podczas gdy wszystko gotuje się na kuchence, w międzyczasie pokroimy filety z kurczaka w małe kostki. Umyte śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 20-30 minut. Następnie dodaj wodę i pokrój suszone śliwki na małe kostki. Schłodzone jajka należy obrać. Ale pocieramy je osobno, to znaczy białko i żółtko w różnych miseczkach. Chociaż musisz zostawić jedno żółtko, udekorujemy nim sałatkę. Następnie pocieramy ser, możesz zarówno na średnim, jak i dużym. Czy orzechy zostały wyczyszczone? Teraz posiekamy je na małe kawałki.
więc przyszła kolej na cebulę - delikatnie ją obieramy, aby uniknąć łez i drobno ją pokroimy. Smażyć cebulę na patelni z olejem roślinnym, aż będzie miękka. Dodamy do niego pieczarki, które już umyliśmy, wysuszyliśmy i pokroiliśmy w średniej wielkości kostki. W ten sposób smażymy przez 10 minut, regularnie mieszając. Oczywiście sól i pieprz do smaku. Ochłodzimy wszystko, rozłożymy nasze grzyby z cebulą z patelni, spuszczając olej ze smażenia.
Cóż, teraz manipulacja czosnkiem. Obierz go, przepuść przez prasę czosnkową. Wszystko, co okazało się mieszać z majonezem, wszystko dobrze wymieszać.
jak ułożyć wszystkie nasze składniki na talerzu lub w salaterce? Tylko warstwami. Teraz pamiętaj!
w pierwszej warstwie kładziemy pieczarki z cebulą, majonezem i garścią orzechów włoskich. Drugi poziom zajmie żółtka, trzeci-pół porcji sera, majonezu, a także garść orzechów. Czwarty to połowa wędzonego kurczaka, majonez i te same orzechy, piąty to suszone śliwki, majonez i orzechy. W szóstej warstwie ułóż połowę wędzonego kurczaka, majonez i ponownie orzechy włoskie. Siódma warstwa będzie składać się z połowy porcji sera, ósma z tartych białek i majonezu.
teraz uwaga. Za pomocą noża wyrównujemy górną warstwę naszej sałatki, nadając jej kształt piłki. Posyp go żółtkiem, startym na drobnej tarce. I udekoruj górę sałatki figurkami, które wcześniej wycinamy z czerwonej papryki. Rozłóż warzywa z ziarnami granatu.
gotową sałatkę wkładamy do lodówki. Kiedy się zaparzy, polizasz palce - tak pyszne –
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g