Sałatka grzybowa z wędzonym kurczakiem i orzechami

soczysta sałatka z delikatnym i pikantnym filetem z kurczaka jest dobra na każdy stół! Byłem ostatnio gościem, a raczej na bankiecie. Moją uwagę przyciągnęła sałatka, która została ozdobiona między innymi ziarnami granatu. Kiedy spróbowałem, byłem jeszcze bardziej zaskoczony-bardzo przyjemne jedzenie. Co to za przepis kulinarny-zapytałem gospodynię. Ponadto sałatka z wędzonego kurczaka, która sprawi, że świąteczny stół będzie całkiem piękny, ma również piękną nazwę - "Bajkowa Polana". Jak przygotować to wspaniałe danie? Jakie składniki należy dodać, aby je przygotować?
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 58 % 19 g
węglowodany 15 % 5 g
224 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

potrzebujemy trzech gotowanych jajek , 6-7 sztuk suszonych śliwek, 200 gramów wędzonego mięsa z kurczaka, 150 gramów sera, 200 gramów pieczarek, które najpierw smażymy na maśle z masłem), a także ząbek czosnku, majonez i trochę orzechów włoskich.

zrozumiałe jest, że niektóre składniki najpierw gotujemy i smażymy – mam nadzieję, że zgadłeś? Podczas gdy wszystko gotuje się na kuchence, w międzyczasie pokroimy filety z kurczaka w małe kostki. Umyte śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 20-30 minut. Następnie dodaj wodę i pokrój suszone śliwki na małe kostki. Schłodzone jajka należy obrać. Ale pocieramy je osobno, to znaczy białko i żółtko w różnych miseczkach. Chociaż musisz zostawić jedno żółtko, udekorujemy nim sałatkę. Następnie pocieramy ser, możesz zarówno na średnim, jak i dużym. Czy orzechy zostały wyczyszczone? Teraz posiekamy je na małe kawałki.
więc przyszła kolej na cebulę - delikatnie ją obieramy, aby uniknąć łez i drobno ją pokroimy. Smażyć cebulę na patelni z olejem roślinnym, aż będzie miękka. Dodamy do niego pieczarki, które już umyliśmy, wysuszyliśmy i pokroiliśmy w średniej wielkości kostki. W ten sposób smażymy przez 10 minut, regularnie mieszając. Oczywiście sól i pieprz do smaku. Ochłodzimy wszystko, rozłożymy nasze grzyby z cebulą z patelni, spuszczając olej ze smażenia.

Cóż, teraz manipulacja czosnkiem. Obierz go, przepuść przez prasę czosnkową. Wszystko, co okazało się mieszać z majonezem, wszystko dobrze wymieszać.

jak ułożyć wszystkie nasze składniki na talerzu lub w salaterce? Tylko warstwami. Teraz pamiętaj!
w pierwszej warstwie kładziemy pieczarki z cebulą, majonezem i garścią orzechów włoskich. Drugi poziom zajmie żółtka, trzeci-pół porcji sera, majonezu, a także garść orzechów. Czwarty to połowa wędzonego kurczaka, majonez i te same orzechy, piąty to suszone śliwki, majonez i orzechy. W szóstej warstwie ułóż połowę wędzonego kurczaka, majonez i ponownie orzechy włoskie. Siódma warstwa będzie składać się z połowy porcji sera, ósma z tartych białek i majonezu.
teraz uwaga. Za pomocą noża wyrównujemy górną warstwę naszej sałatki, nadając jej kształt piłki. Posyp go żółtkiem, startym na drobnej tarce. I udekoruj górę sałatki figurkami, które wcześniej wycinamy z czerwonej papryki. Rozłóż warzywa z ziarnami granatu.

gotową sałatkę wkładamy do lodówki. Kiedy się zaparzy, polizasz palce - tak pyszne –

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy