zupa jagnięca z chinkalem grochowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
najważniejsze jest dokładne przetworzenie jelit jagnięcych: myję je kilka razy zimną wodą, wykręcam, usuwam śluz i ponownie wielokrotnie myję. Kroję je "wstążkami" na około trzy centymetry i gotuję z nich bulion. Gdy bulion stał się wystarczająco bogaty, wkładam do niego drobno posiekaną cebulę, liść laurowy i pieprz z solą. Pieprz mielony wybieram według nastroju: czasem czerwony, czasem czarny, czasem mieszanina. W zależności od tego, czego chcesz więcej: palące-ostre lub umiarkowanie-ostre. Gotuję dalej, ale na razie przechodzę do gotowania chinkal. Przesiewam mąkę grochową, robię w niej zagłębienie, wlewam wodę, dodaję trochę soli i trzymam gotowe strome ciasto przez pół godziny, aby puchnąć. Cienko rozwałkowuję ciasto na grubość dosłownie kilku milimetrów i kroję na kwadraty o boku około pięciu centymetrów. Szczególna dokładność nie jest potrzebna, to, że tak powiem, punkt odniesienia. Wrzucam kwadraty chinkala do gorącego bulionu i czekam, aż zaczną spać, przez około siedem minut. Tak łatwo jest przygotować zupę z jelit jagnięcych z chinkalem grochowym. W kuchni gruzińskiej, przygotowując chinkal, często zastępuje się mąkę grochową mąką pszenną. A nasi kucharze nauczyli się nawet zastępować sam chinkal ziemniakami pokrojonymi w odpowiednie kwadraty. Takie jedzenie jest również doskonałe, chociaż jest to nieco inny przepis kulinarny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g