zupa jagnięca z chinkalem grochowym

tradycyjne gruzińskie danie dla prawdziwych koneserów pysznego jedzenia!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 50 % 23 g
węglowodany 35 % 16 g
301 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min
najważniejsze jest dokładne przetworzenie jelit jagnięcych: myję je kilka razy zimną wodą, wykręcam, usuwam śluz i ponownie wielokrotnie myję. Kroję je "wstążkami" na około trzy centymetry i gotuję z nich bulion. Gdy bulion stał się wystarczająco bogaty, wkładam do niego drobno posiekaną cebulę, liść laurowy i pieprz z solą. Pieprz mielony wybieram według nastroju: czasem czerwony, czasem czarny, czasem mieszanina. W zależności od tego, czego chcesz więcej: palące-ostre lub umiarkowanie-ostre. Gotuję dalej, ale na razie przechodzę do gotowania chinkal. Przesiewam mąkę grochową, robię w niej zagłębienie, wlewam wodę, dodaję trochę soli i trzymam gotowe strome ciasto przez pół godziny, aby puchnąć. Cienko rozwałkowuję ciasto na grubość dosłownie kilku milimetrów i kroję na kwadraty o boku około pięciu centymetrów. Szczególna dokładność nie jest potrzebna, to, że tak powiem, punkt odniesienia. Wrzucam kwadraty chinkala do gorącego bulionu i czekam, aż zaczną spać, przez około siedem minut. Tak łatwo jest przygotować zupę z jelit jagnięcych z chinkalem grochowym. W kuchni gruzińskiej, przygotowując chinkal, często zastępuje się mąkę grochową mąką pszenną. A nasi kucharze nauczyli się nawet zastępować sam chinkal ziemniakami pokrojonymi w odpowiednie kwadraty. Takie jedzenie jest również doskonałe, chociaż jest to nieco inny przepis kulinarny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy