zupa ziemniaczana na bulionie jagnięcym z tarhuna
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
gruzińskie potrawy są interesujące nie tylko do gotowania; samo ich czytanie jest również bardzo ekscytujące i edukacyjne. Dlatego rzadko odmawiam sobie przyjemności przeglądania magazynu kulinarnego zwiędłego wśród starych rzeczy, na łamach którego spotkałem zupę ziemniaczaną na bulionie jagnięcym z tarhunem. Przepisy kulinarne na ciekawe jedzenie wycinam i wklejam do specjalnego notatnika, w którym dalej zbierają kurz. Dlatego moja prawdziwa znajomość tej zupy miała miejsce kilka lat po tym, jak wkleiłem jej przepis kulinarny w zeszycie. Najbardziej egzotycznym składnikiem jest tarkhun, czyli estragon, który nie zawsze można znaleźć w sprzedaży i nie wszędzie. Pokrój mostek jagnięcy na kawałki 25 gr., bez oddzielania mięsa od kości, wkładam do rondla, napełniam wodą, a bulion gotuje się na umiarkowanym ogniu, a ja w tym czasie tylko okresowo usuwam pianę. Ziemniaki obieram i kroję grubymi pierścieniami, a cebulę drobno posiekam i usmażę. Kiedy mięso jest gotowe, wyjmuję je z bulionu, który filtruję i wkładam do niego kawałki gotowanej jagnięciny, smażoną cebulę, ziemniaki i bardzo drobno posiekane warzywa tarhuna. Sól i pieprz gotuję zupę dalej, a gdy ziemniaki są w końcu gotowe, można je usunąć z ognia. Każdy, kto lubi smak tarhun, będzie zachwycony. I na początku Ten przepis kulinarny przyciągnął mnie słowem "Tarhun", znanym od dzieciństwa z nazwy pysznej sody. Zupa ziemniaczana na bulionie jagnięcym z tarhunem spełniła oczekiwania i, jak się okazało, tarhun cudownie łączy się z mięsem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g