Zupa ziemniaczana na bulionie jagnięcym z tarhuna

pierwsze i drugie danie w jednym przepisie! Oszczędzaj swoją siłę!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 28 % 7 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
gruzińskie potrawy są interesujące nie tylko do gotowania; samo ich czytanie jest również bardzo ekscytujące i edukacyjne. Dlatego rzadko odmawiam sobie przyjemności przeglądania magazynu kulinarnego zwiędłego wśród starych rzeczy, na łamach którego spotkałem zupę ziemniaczaną na bulionie jagnięcym z tarhunem. Przepisy kulinarne na ciekawe jedzenie wycinam i wklejam do specjalnego notatnika, w którym dalej zbierają kurz. Dlatego moja prawdziwa znajomość tej zupy miała miejsce kilka lat po tym, jak wkleiłem jej przepis kulinarny w zeszycie. Najbardziej egzotycznym składnikiem jest tarkhun, czyli estragon, który nie zawsze można znaleźć w sprzedaży i nie wszędzie. Pokrój mostek jagnięcy na kawałki 25 gr., bez oddzielania mięsa od kości, wkładam do rondla, napełniam wodą, a bulion gotuje się na umiarkowanym ogniu, a ja w tym czasie tylko okresowo usuwam pianę. Ziemniaki obieram i kroję grubymi pierścieniami, a cebulę drobno posiekam i usmażę. Kiedy mięso jest gotowe, wyjmuję je z bulionu, który filtruję i wkładam do niego kawałki gotowanej jagnięciny, smażoną cebulę, ziemniaki i bardzo drobno posiekane warzywa tarhuna. Sól i pieprz gotuję zupę dalej, a gdy ziemniaki są w końcu gotowe, można je usunąć z ognia. Każdy, kto lubi smak tarhun, będzie zachwycony. I na początku Ten przepis kulinarny przyciągnął mnie słowem "Tarhun", znanym od dzieciństwa z nazwy pysznej sody. Zupa ziemniaczana na bulionie jagnięcym z tarhunem spełniła oczekiwania i, jak się okazało, tarhun cudownie łączy się z mięsem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy