Sałatka frise z jajkiem w koszulce i boczkiem

wspaniały wybór na świąteczny stół!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
262 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

mieszkałem w Ameryce przez kilka lat i poznałem tam ogromną liczbę niesamowitych przepisów kulinarnych. Na ogół mają szczególny związek z procesem przygotowywania posiłków. Oczywiście wielu Amerykanów je w większości fast foodów, z powodu ograniczeń czasowych. Ale jeśli gotują w domu, to jest to naprawdę sztuka. fmerykańska kuchnia słynie z wyrafinowanych potraw i niezwykłych kombinacji produktów. Teraz wróciłem do Rosji, ale zabrałem ze sobą kilka unikalnych przepisów, z których chcę cię przedstawić. Tak więc na dziś naszym zadaniem jest sałatka frise z jajkiem w koszulce i boczkiem. Na początek biorę boczek, kroję go na małe kawałki i podsmażam. Na talerzu kładę serwetkę. Rozłóż na nim bekon, aby uzyskać nadmiar tłuszczu. Nie wylewam pozostałego tłuszczu na patelni, ale smażę na nim szalotki. Do pieczenia muszę pokroić go w pół-pierścienie. Wlewam gorącą wodę, dodaję do niej trochę octu. W tej wodzie z octem wlewam surowe jajko i stawiam na wolnym ogniu, aż jajko w koszulce całkowicie się zwinie. Do smażonej cebuli dodaję wcześniej dokładnie umytą sałatkę frise. Tam ocet szampański i trochę duszę. Na patelnię dodaję boczek. Sól i wymieszaj. Teraz układam sałatkę na talerzu i kładę na niej jajko w koszulce. Zanim podam to pyszne danie, pamiętaj o soli i pieprzu. A teraz nasza niezrównana sałatka jest gotowa. Po tym, jak twoi goście spróbują tego arcydzieła sztuki amerykańskiej, możesz nawet nie myśleć o specjalnych zaproszeniach na święta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy