płynna solanka wołowa (secogitengor)

tradycyjne koreańskie danie narodowe. Warto spróbować!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 23 % 6 g
125 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
w naszym umyśle solanka to zupa, w której można włożyć łyżkę – jest w niej tak wiele różnych składników mięsnych. A koreańskie jedzenie - tengor to także solanka. To prawda, że gotowana zupa według koreańskiego przepisu kulinarnego to tradycyjne koreańskie danie narodowe. A w nim również głównymi składnikami są mięso. To prawda, że dodaje się do niego również ryby z warzywami, dobrze ugotowanymi w niewielkiej ilości wody. To jedzenie jest czasami spożywane bezpośrednio "z ognia".
więc przetwarzamy wołowinę i kroimy ją na kawałki o długości 4 cm, szerokości 2 cm - 2 cm i grubości 0,2 cm. Dopraw te plastry rozgniecionym czosnkiem i zieloną cebulą (30 g), a także sosem sojowym i granulowanym cukrem, olejem sezamowym (5 g), sezamem i czarnym pieprzem. Pozwolimy temu wszystkiemu stać przez pół godziny.
W międzyczasie rozerwij grzyby, a jeśli mamy suche grzyby, najpierw je namoczymy. Posiekaj cebulę. Na kawałki o długości 4-5 cm kroimy omegle lub szczaw. Pokrój zieloną cebulę o długości 4 cm. I kiełki bambusa (w razie potrzeby zastąp paprocią) - długość 5 cm.
włóż patelnię lub garnek do ognia i dobrze podgrzej. Posmaruj go olejem sezamowym i usmaż mięso z grzybami. Zmiażdż cebulę i włóż ją do mięsa z grzybami. Dodaj kiełki bambusa, zieloną cebulę i szczaw do garnka. Wrzucamy tutaj niewielką ilość wody lub bulionu i solimy. Dusimy mięso z warzywami przy słabym świetle.
włóż ubite jajko do mieszanki, gdy będzie gotowe. Gotowe! Możesz też udekorować mieszankę oliwkami z cytryną, dodać tutaj śmietanę.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Kiełki bambusa - 27   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy