norweska zupa krem z krewetkami i śmietaną
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
na początek podgrzej część masła w małym rondlu, dodaj mąkę. Ciągle mieszając, podgrzewamy naszą masę przez 2 minuty. Następnie stopniowo dodajemy wcześniej przygotowany bulion. Ponownie ciągle mieszając, gotuj naszą masę przez 5-10 minut.
teraz topimy pozostały olej i smażymy ziemniaki, marchewkę, cebulę przez około 7-10 minut. Następnie dodaj pomidory do masy i gotuj przez około 5 minut. Następnie dodaj ryby, małże, krewetki i śmietanę i gotuj przez kolejne 5-7 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Zupa powinna być podawana na gorąco, wstępnie udekorowana śmietaną i kawiorem. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Kawior jesiotr ziarnisty - 203 kcal/100g
- Kawior jesiotra pajusa - 236 kcal/100g
- Kawior z jesiotra - 235 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sum - 126 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g