Sałatka z kiełkami bambusa

podbij gości pikantną sałatką, która jest łatwa do przygotowania! . Sałatka z kiełkami bambusa to naprawdę danie restauracyjne. Ryżu basmati nie należy zastępować innym rodzajem ryżu, jeśli po określonym czasie płatki nie wchłoną całej wilgoci, można je odparować z otwartą pokrywą na dużym ogniu.
Mama•TimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 62 % 23 g
158 kcal
IG: 35 / 52 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Wlej wodę do rondla, około 200 ml, wlej ryż, trochę soli, Wyślij do ognia, zagotuj, a następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, a następnie ostudź.

2. Strąki zielonego groszku gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie przez 1 minutę, robimy to samo z kukurydzą, tylko gotujemy trochę dłużej - 3 minuty. Schłodzić strąki i kukurydzę w lodowatej wodzie, aby szybko zatrzymać proces gotowania.

3. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, dokładnie myjemy, kroimy w paski. Strąki zielonego groszku przecinamy na pół, a kukurydzę na trzy części.

4. Umyj zieloną cebulę, posiekaj nożem. Odcedź solankę z kiełków bambusa, pokrój je w cienkie paski.

5. Obierz korzeń imbiru, zetrzyj na drobnej tarce. Wlej ocet ryżowy, sos sojowy i olej słonecznikowy do miazgi imbirowej, wszystko dobrze wymieszaj, sól.

6. Łączymy wszystkie składniki w jednej misce, podlewamy przygotowanym dressingiem, delikatnie mieszamy.

wsyp sałatkę porcjami, przed podaniem posyp orzechami nerkowca.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal / 100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Kiełki bambusa - 27   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal / 100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Ryż basmati - 347   kcal/100g

Podobne przepisy