placki z ciasta chlebowego
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj wątrobę, oczyść z filmów i żył, gotuj w osolonej wodzie do całkowitego ugotowania, a następnie ostudź i pokrój w drobną kostkę.
2. Jajka gotujemy również, schładzamy w zimnej wodzie, obieramy, kroimy w kostkę.
3. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, smaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego do miękkości.
4. Łączymy wątrobę z jajkiem i cebulą, solą i pieprzem, mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na małe kawałki-kulki, z każdego kawałka formujemy ciasto, rozprowadzamy nadzienie, ściskamy krawędzie.
6. Smażyć placki na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowina wołowa - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto chlebowe - 225 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g