placki z ciasta chlebowego

Przygotuj pyszne ciasta na herbatę, miękkie i aromatyczne! . Smażone ciasta chlebowe można przygotować z dowolnym nadzieniem do smaku, w przepisie jest to wątroba, jajko i cebula, okazuje się bardzo smaczne. Możesz smażyć ciasta na dowolnym oleju roślinnym, lepiej, jeśli jest rafinowany.
tania•oxeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 50 % 22 g
236 kcal
IG: 9 / 91 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Umyj wątrobę, oczyść z filmów i żył, gotuj w osolonej wodzie do całkowitego ugotowania, a następnie ostudź i pokrój w drobną kostkę.

2. Jajka gotujemy również, schładzamy w zimnej wodzie, obieramy, kroimy w kostkę.

3. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, smaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego do miękkości.

4. Łączymy wątrobę z jajkiem i cebulą, solą i pieprzem, mieszamy.

5. Ciasto dzielimy na małe kawałki-kulki, z każdego kawałka formujemy ciasto, rozprowadzamy nadzienie, ściskamy krawędzie.

6. Smażyć placki na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowina wołowa - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto chlebowe - 225   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy