ziemniaki z borowikami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Nogi borowików oczyszczamy, następnie myjemy grzyby i kroimy, po czym gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 20 minut.
2. Podczas gotowania grzybów obieramy marchewki i cebulę, kroimy w plasterki, lekko smażymy na oleju słonecznikowym.
3. Obieramy, myjemy ziemniaki, kroimy w średnie kostki, wkładamy do rondla, tutaj wysyłamy warzywa z patelni i gotowane borowiki. Napełnij zawartość wodą (250 ml), solą i pieprzem, Wyślij do ognia, gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą gotowe.
4. Dodaj śmietanę, liść laurowy, trzymaj w ogniu przez kolejne 5-7 minut. Obierz czosnek, posiekaj nożem, a także posiekaj natkę pietruszki. Dodaj czosnek i zioła, wymieszaj.
wlej naczynie na porcje i podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki - 31 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g