Sałatka warstwowa kochanka na Walentynki

spodoba się fanom sałatek warzywnych z burakami. Zawiera również orzechy włoskie, ser i suszone śliwki, które nadają gotowej sałatce nie tylko pikantny smak, ale także wartość odżywczą. Ale pikantność sałatki nadaje nie tylko smak i nazwę, ale także niezwykły design. Jako sos w przepisie używa się majonezu – radzę zrobić domowy. Alternatywnie możesz również wymieszać majonez na pół z kwaśną śmietaną-będzie jeszcze smaczniejszy.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 37 % 11 g
189 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuję wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone śliwki moczyć w ciepłej wodzie przez 10 minut, a następnie spuścić płyn. Pozwól mu lekko wyschnąć i drobno posiekaj na dowolne kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchew Tru na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj startą surową marchewkę z drobno posiekanymi suszonymi śliwkami i 1 łyżką majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszam masę i rozprowadzam na płaskim naczyniu, nadając bazie sałatki kształt serca z dwoma guzkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ser Tru na drobnej tarce, przepuszczam 1 ząbek czosnku przez prasę. I mieszam z majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubijając, układam masę serową na warstwie marchwi, zachowując kształt sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotuj buraki na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Orzechy włoskie siekam w misce blendera.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wysyłam je do buraków i dodaję ząbek czosnku przepuszczony przez prasę. Doprawiam majonezem i mieszam.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozprowadzam masę buraczkowo-orzechową na warstwie sera, pozostawiając lekko otwartą górną część, aby naśladować dekolt.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jeśli chcesz, możesz uzupełnić projekt" guzikami " sera i oliwek, aby danie stało się bardziej jak gorset.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sałatka "kochanka" z burakami jest gotowa! Wskazane jest usunięcie sałatki na noc w lodówce, ponieważ drugiego dnia składniki są już wystarczająco nasycone i ujawnią swój smak w jak największym stopniu.

takie słodkie danie zaintryguje wszystkich degustatorów na pierwszy rzut oka!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy