Zupa Maslenic

fantazyjna lekka zupa z delikatnymi naleśnikami jajecznymi. Naleśniki jajeczne dodają smaku zupie, świetnie komponując się z resztą składników.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 33 % 3 g
53 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włóż kurczaka do zimnej wody, zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz ogień i gotuj, usuwając pianę, około 20 minut. W procesie gotowania sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj, ale nie ubijaj jajka i mleka, dodaj trochę soli. Wygodniej jest to zrobić z każdym jajkiem osobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać mieszaninę na rozgrzaną natłuszczoną patelnię i rozprowadzić na cienkim naleśniku. Piecz z obu stron przez 1-2 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój gotowe naleśniki w krótkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw podsmaż cebulę, aż będzie lekko złocista, dodaj marchewki i smaż do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij mięso z kurczaka z bulionu i podziel na kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż mięso do bulionu, usmaż, dodaj kurkumę, zagotuj i wlej makaron. Gotuj, aż makaron będzie gotowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj naleśniki jajeczne, koperek, zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Przykryj i pozostaw na 30 minut.

możesz wziąć dowolną wybraną część kurczaka, ugotować nie dwa, ale trzy naleśniki. W razie potrzeby możesz dodać zmiażdżony czosnek do bulionu jednocześnie ze smażeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy