skład / składniki
metoda gotowania
1. Suszone grzyby układamy w durszlaku, myjemy pod bieżącą wodą, następnie przenosimy do miski, napełniamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę.
2. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, umyj. Ziemniaki kroimy jak zwykle na zupę, cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewki pocieramy.
3. Rozłóż cebulę i masło w misce multicookera, wybierz program "SMAŻENIE" i czas gotowania - 15 minut. Gdy cebula lekko się zrumieni, rozprowadzamy do niej marchewki, nadal smażymy mieszając.
4. Następnie do smażonych warzyw układamy grzyby wraz z wodą, w której zostały namoczone, a także ziemniaki.
5. Dodaj wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję, a także dodaj liść laurowy, sól i pieprz do smaku.
6. Zmieniamy tryb na "zupę" i ustawiamy czas gotowania na 1 godzinę. Umyj pietruszkę i koperek, posiekaj nożem.
7. Po sygnale dodaj warzywa do zupy i wlej porcje.
podczas serwowania doprawiamy zupę kwaśną śmietaną, więc jest jeszcze smaczniejsza!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g