toffi domowe
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Włóż wszystkie składniki do rondla i zalej stopionym mlekiem. Wymieszaj i podpal.
Krok 3:
Gotuj masę przez pół godziny na średnim ogniu.
Krok 4:
Gotowa masa zgęstniała i stała się bardziej brązowa, karmelowa. Rozłóż go na foremkach, smarując je olejem roślinnym. Wyślij cukierki do lodówki na pół godziny lub godzinę.
Krok 5:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g