toffi domowe

lubisz toffi? Następnie ugotuj je w domu! Gotowe domowe cukierki toffi są szczególnie dobre do kawy lub herbaty.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 79 % 46 g
301 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż wszystkie składniki do rondla i zalej stopionym mlekiem. Wymieszaj i podpal.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj masę przez pół godziny na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowa masa zgęstniała i stała się bardziej brązowa, karmelowa. Rozłóż go na foremkach, smarując je olejem roślinnym. Wyślij cukierki do lodówki na pół godziny lub godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy