pikantne kanapki z burakami

cudownie soczyste, pikantne i piękne kanapki. Dobra przekąska do wódki, ale dobrze się je z gorącą herbatą.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 78 % 32 g
188 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zetrzyj buraki na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj drobno starty lub zmiażdżony czosnek, sos sojowy i olej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bochenek pokroić w plastry o grubości około 1 centymetra i nałożyć na nie mieszaninę. Udekoruj majonezem.

ilość czosnku może być dowolna. Nie jest pożądane dodawanie większej ilości sosu sojowego, ponieważ kanapki mogą zmoknąć, jeśli lubisz bardziej słone, po prostu sól.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy