wiśnie na zimę w słoiku bez pestek we własnym soku

Półfabrykat bez którego zima nie będzie tak smaczna! Wiśnie bez pestek we własnym soku ułatwią życie każdej gospodyni domowej. Zimą bardzo wygodnie jest używać jagód do różnych wypieków, a także podawać z herbatą. Z określonej liczby składników uzyskuje się półlitrowy słoik z wiśniami, ta objętość jest bardzo wygodna w użyciu.
NOTKA56Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 98 % 80 g
221 kcal
IG: 41 / 0 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h

1. Moje wiśnie, oderwij łodygi, usuń nasiona.

2. Rozłóż przygotowane jagody na patelni i przykryj cukrem, wymieszaj.

3. Wysyłamy patelnię na małym ogniu, czekamy, aż wiśnia wypuści sok, a cukier całkowicie się rozpuści.

4. Gotuj jagody przez 15 minut od momentu zagotowania soku, który wyróżnił się podczas podgrzewania.

5. Wlać dżem do wcześniej wysterylizowanego słoika i zwinąć blaszaną pokrywką.

7. Odwróć słoik do góry nogami, pozwól mu ostygnąć przez 8-10 godzin, a następnie przenieś do przechowywania w piwnicy.

pyszne półfabrykaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy