wiśnie na zimę w słoiku bez pestek we własnym soku
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Moje wiśnie, oderwij łodygi, usuń nasiona.
2. Rozłóż przygotowane jagody na patelni i przykryj cukrem, wymieszaj.
3. Wysyłamy patelnię na małym ogniu, czekamy, aż wiśnia wypuści sok, a cukier całkowicie się rozpuści.
4. Gotuj jagody przez 15 minut od momentu zagotowania soku, który wyróżnił się podczas podgrzewania.
5. Wlać dżem do wcześniej wysterylizowanego słoika i zwinąć blaszaną pokrywką.
7. Odwróć słoik do góry nogami, pozwól mu ostygnąć przez 8-10 godzin, a następnie przenieś do przechowywania w piwnicy.
pyszne półfabrykaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g