owsianka jęczmienna na mleku
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
aby ugotować smaczną i pożywną owsiankę jęczmienną, należy umyć kaszę jęczmienną w dowolny dogodny sposób (włożyć do drobnego sitka lub włożyć do miski i zalać dużą ilością wody, a następnie odciągnąć wodę).
włóż kaszę do rondla, zalej mlekiem, dodaj sól-cukier, masło lub ghee. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do niskiego i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Gotową owsiankę można owinąć w ciepły szal-upiec.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jęczmień zwinięty jasny - 349 kcal/100g
- Jęczmień szkocki - 348 kcal/100g
- Kasza jęczmienna - 343 kcal/100g
- Płatki jęczmienne - 315 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g